Zašto airBaltic zaobilazi Zagreb?

U najavi novih linija za ljetnu sezonu 2024., airBaltic je najavio dolazak iz Rige u tri zračne luke u tzv. “regiji”: u Ljubljanu, Skopje i Prištinu. Pri tome u najavi nema Zagreba, iako je Riga na popisu sufinanciranih linija za uspostavu iz programa poticaja objavljenog na proljeće 2023. Zašto je airBaltic zaobišao Zagreb upitali smo upravu Zračne luke Franjo Tuđman, a upit s odgovorom prenosimo u cijelosti.

AvioRadar: “Zračna luka Zagreb je u ožujku 2023. objavila novi program poticaja za otvaranje novih linija čiji je cilj bio uspostava ukupno 16 novih linija. Kako do danas nije uspostavljena niti jedna od predviđenih 16 , zanima nas možete li komentirati postoji li zanimanje zračnih prijevoznika za njihovo otvaranjem te postoje li najave za puštanje u promet novih odredišta iz Zagreba.

Nadalje, kako komentirate izjave iz stručnih krugova koji govore kako zračni prijevoznici zaobilaze Zagreb zbog uvjeta pruženih Ryanairu? Konkretno, AirBaltic otvara 3 nove linije iz Rige i to prema Ljubljani, Skopju i Prištini. U istoj najavi nema Zagreba iako je Riga na popisu odredišta iz gore navedenog programa poticaja.”

ZL Franjo Tuđman: “Međunarodna zračna luka Zagreb u programu poticaja ima nekoliko različitih modela koji su osmišljeni kako bi se kroz financijsku potporu zrakoplovnim prijevoznicima potaknulo širenje mreže odredišta i povećanje prometa. Model poticaja za povezivanje glavnih gradova koji je stupio na snagu u lipnju 2023. i bit će na snazi ​​do svibnja 2026. godine, model je kojim se osigurava veća financijska potpora za istovremeno otvaranje većeg broja odredišta u odnosu na potpore za otvaranje pojedinačnog odredišta.

Pristojbe i poticaji zračnih luka samo su jedan od brojnih elemenata koji uobičajeno nisu poznati javnosti, a koji utječu na odluke prijevoznika revidirati svoj raspored letova. Ipak, promjene reda letenja isključiva su komercijalna odluka prijevoznika. Međunarodna zračna luka Zagreb, još od početka koncesijskog razdoblja 2013. godine, a vodeći računa o poslovnoj etici, ne komentira svoje pregovore s prijevoznicima.

Potrebno je naglasiti da je Međunarodna zračna luka Zagreb nositeljica brojnih priznanja za kvalitetu usluge od strane putnika i poslovne zajednice, ostvarila je najbrži oporavak od izrazito negativnog utjecaja posljedica pandemije Covid-19 u Republici Hrvatskoj, te bilježi jedan od najbržih oporavaka u Europskoj uniji. Međunarodna zračna luka Zagreb ostaje odlučna u nastojanjima širenja mreže odredišta, povećanja različitih aktivnosti zračnog prometa i pružanja najboljeg mogućeg iskustva putovanja svim svojim gostima.”

Podsjetimo, 2021. godine su iz Croatia Airlinesa javno komentirali kako Ryanair uživa povlaštene uvjete u vidu putničkih pristojbi na zračnoj luci Franjo Tuđman. Za usporedbu su prezentirali let za Bruxelles gdje Ryanair leti za zračnu luku Charleroi (CRL), a Croatia Airlines za matični BRU. Ryanair je za otvaranje navedene linije dobio potporu u kojoj je tada plaćao putničku pristojbu od 3,50€, dok je CTN plaćala 17,50€. Iz ZL Franjo Tuđman su to objasnili u okviru tadašnjih poticaja za otvaranje novih linija, iako je diskutabilno kvalificira li se linija za isti grad, ali drugu zračnu luku, kao nova. Isti je slučaj bio za tadašnjih 7 linija na kojima se CTN preklapala s RYR. Upućeni izvori komentiraju kako takve i slične povlastice i dalje postoje te kako zbog istih pojedini zračni prijevoznici zaobilaze Zagreb. Potonje bi moglo potvrditi činjenica da unatoč programu sufinanciranja otvaranja novih linija, još niti jedna od predviđenih 16 nije najavljena za uspostavu.

Odgovori