Utjecaj zatvaranja zračnog prostora na EU zračne prijevoznike

 

Zbog zatvaranja ruskog zračnog prostora uslijed ratnih zbivanja u Ukrajini i uvođenja sankcija, zračni prijevoznici iz Europske Unije moraju tražiti alternativne pravce kako bi povezali zračne luke u Europi sa zračnim lukama u Kini, Južnoj Koreji, Japanu i ostalim državama u Istočnoj Aziji. Eurocontrol je predstavio kartu na kojoj su crvenom crtom prikazane dosadašnje rute kojima su zračni prijevoznici letjeli iz Europe prema Istočnoj Aziji, te nove rute koje su označene označene plavom bojom. Bez velikih analiza moguće je vidjeti kako su plave rute puno duže od crvenih. Na slici je i tablica koja pokazuje koliko su produžene neke rute uz povećanje trajanja leta.

Finnair je u nezgodnoj situaciji jer njegovi zrakoplovi moraju zaobići zatvorene zračne prostore i pritom jako produžiti putovanje. Na ruti Helsinki – Tokyo dodatna udaljenost koju moraju prevaliti zrakoplovi između ta dva grada iznosi 2.137 nautičkih milja, odnosno 3.960 kilometara, a to je 286 minuta, odnosno skoro 5 sati duže putovanje. Na ruti Helsinki – Peking dodatna udaljenost iznosi 1.729 nautičkih milja, odnosno 3.200 kilometara, te se putovanje produžuje za 232 minute, odnosno skoro 4 sata.

Iz Frankfurta na letu do Tokija zrakoplovi moraju prevaliti dodatnih 1.070 nautičkih milja, odnosno skoro 2.000 dodatnih kilometara, što produžuje putovanje za 140 minuta, odnosno ugrubo za 2,5 sata. Let iz Frankfurta za Peking je produžen za 710 nautičkih milja, odnosno 1.300 kilometara, te je i putovanje duže za 91 minutu, odnosno 1,5 sat.

Iz Pariza za Tokio put je produžen za 1.112 nautičkih milja, odnosno skoro 2.100 kilometara, te je i let duži za 150 minuta, odnosno 2,5 sata više.

Ruta iz Amsterdama za Peking produžena je za 855 nautičkih milja, odnosno nešto više od 1.500 kilometara, te je tako i trajanje leta produženo za 105 minuta, odnosno skoro 2 sata više.

Zbog zaobilazaka, zračni prijevoznici moraju potrošiti više goriva te, posljedično tome, povećava se i količina ispuštenih štetnih plinova u atmosferu.

Odgovori