USITC odlučio: Boeingova tužba prema Bombardieru odbačena

 

Sve je započelo u travnju 2016. godine kada je Delta Air Lines naručio 75 zrakoplova Bombardier CS100 uz 50 opcija za dodatnu narudžbu.

Boeing se žalio na to što je Bombardier prodao svoj zrakoplov CS100 Delti po cijeni od približno 20 milijuna USD, dok sama proizvodnja tog zrakoplova vrijedi oko 33 milijuna USD, te da su razliku namaknuli od sredstava koje su dobili od subvencija.

Boeing je također ciljao na tu narudžbu sa svojim zrakoplovom Boeing 737-700 i 737 MAX7, ali taj zrakoplov je veći od CS100 za dvadesetak sjedala, ovisno o unutrašnjosti koju zračni prijevoznik naruči. Teoretski, maksimalni kapacitet MAX7 zrakoplova je 172 sjedišta, dok CS100 može primiti maksimalno 133 putnika. Zbog toga se ta dva zrakoplova ne mogu ni neposredno uspoređivati jer zrakoplov koji je prema broju putnika sličan MAX7 jest zrakoplov CS300.

Bombardier je bio u financijskim problemima pa je, a kako bi se izvukao iz njih, zatražio pomoć od države te je dobiveni novac najsporniji dio u cijeloj toj priči. U listopadu 2017. godine također su prodali 50,01% C serije Airbusu. Kako bi pokušali dokazati da će CS biti „domaći“ proizvod, Bombardier je otvorio tvornicu u Alabami, SAD, pokraj Airbusove gdje će sklapati CS100 zrakoplove namijenjene Delti. Time bi taj zrakoplov postao domaći proizvod.

US Department of Commerce u 2017. godini je objavio kako je američka industrija ugrožena prodajom zrakoplova CS100 Delti te je zatraženo da Bombardier za svoje zrakoplove koje prodaje Delti plati 292% carine.

Nakon pregledavanja svih dokaza 26.1.2018., The United States International Trade Commission (USITC) je odlučilo kako američka avioindustrija nije povrijeđena zbog uvoza zrakoplova u segmentu od 100-150 sjedišta iz Kanade za koju je US Department of Commerce tvrdio da je subvencionirana i prodana ispod stvarne cijene. Zbog te odluke Bombardier ne treba plaćati carinu od 292% na svoje zrakoplove te je s time odbačena Boeingova tužba.

 

Bombardier je izjavio da je odbacivanje Boeingove tužbe pobjeda za inovativnost, konkurentnost i za vladavinu zakona.  Ovo je, takođe, i pobjeda američke zračnih prijevoznika i njihovih putnika. Razvoj C serije i njegova proizvodnja otvorila je tisuće radnih mjesta u SAD, Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu. “Ponosni smo na svoje zaposlenike, investitore i dobavljače koji su radili zajedno kako bi proizveli ovaj zrakoplov i predstavili ga na tržištu. S rješenjem ove tužbe koju sada ostavljamo za sobom, krećemo naprijed prema finaliziranju našeg partnerstva s Airbusom. Plan integracije teče prema planu i veselimo se isporuci C serije zračnim prijevoznicima u SAD kako bi putnici i sami prijevoznici mogli uživati u mnogim prednostima ovog izvanrednog zrakoplova.”

 

Iz Delte u svojoj izjavi za medije poručuju kako su zadovoljni s odbacivanjem Boeingove tužbe kojojm bi se onemogućilo zračnim prijevoznicima i putnicima u SAD pristup inovativnom zrakoplovu CS100 u trenutku kad Boeing nema prave alternative u tom segmentu. Vesele se što će moći svojim putnicima, zaposlenicima i vlasnicima omogućiti mnoge prednosti uvodeći u svoju flotu zrakoplov Bombardier CS100.  

 

Iz Boeinga, pak, dolazi izjava kako su razočarani s odlukom International Trade Commission koja u toj tužbi i tom slučaju nije prepoznala štetu za Boeing koju trpi zbog milijardi dolara nelegalnih subvencija koje je Bombardier dobio i iskoristio za proizvodnju i ubacivanje malih uskotrupnih zrakoplova na tržište SAD-a. “Ti prekršaji narušavaju avioindustriju SAD-a i osjećamo učinke tih nepravilnosti na tržištu svaki dan.” Ne slažu se sa zaključkom ITC-a te će njen zaključak detaljno proučiti u idućim danima kad bude i objavljen. Boeing ostaje s uvjerenjem u činjenice iz njihove tužbe te će i dalje dokumentirati svaku štetu koja bude napravljena njima i njihovom proizvodnom lancu zbog nelegalnih subvencija i nepoštenih cijena zrakoplova. “Nećemo samo gledati kako Bombardierov ilegalan posao šteti zaposlenicima i aeroindustriji u SAD-a. Globalna trgovina funkcionira jedino kada se svi drže pravila koja su svi dogovorili. Takvo ćemo uvjerenje nastaviti i dalje braniti”, poručuju iz Boeinga.

 

Napomenimo kako Delta u svojoj floti posjeduje 857 zrakoplova različitih veličina prosječne starosti 17 godina. U taj broj veličine flote ne ulazi regionalna flota. Prvi zrakoplovi Bombardier CS100 mogli bi ući u flotu tijekom 2018. godine.

Foto: Bombardier

Odgovori