U Croatia Airlinesu potpisan novi kolektivni ugovor!

Nakon više od dvije godine trajanja kolektivnih pregovora, prijevoznik Croatia Airlines i njegova dva reprezentativna sindikata koji predstavljaju sve skupine radnika, danas su potpisali novi kolektivni ugovor. Potpisan je na razdoblje od pet godina, za razliku od prijašnjih koji su potpisivani na najviše dvije godine.

Novi kolektivni ugovor u okvirima je realnih financijskih mogućnosti tvrtke, a dodatan prostor u postizanju dogovora donijele su Izmjene pravila o porezu na dohodak koje su omogućile uvođenje novih neoporezivih primitaka.

Ovom prilikom vrijedi podsjetiti kako je prijašnji kolektivni ugovor istekao 31. prosinca 2016. godine, ali ga je Croatia Airlines proteklih 25 mjeseci produženo primjenjivao i tako uščuvao dostignutu razinu socijalnih prava radnika.  

Zajednički je stav Uprave i sindikata kako je novim kolektivnim ugovorom osiguran dugotrajan socijalni mir, što je važna pretpostavka za redovito i stabilno poslovanje, osobito tijekom turističke sezone u kojoj prijevoznik ostvaruje najveće prihode.

Danas potpisani ugovor ima i veliku važnost za sljedeću razvojnu fazu Croatia Airlinesa u kojoj je cilj pronaći strateškog partnera tvrtke u skladu s Nacionalnim programom reformi Vlade Republike Hrvatske. Dogovorom sa sindikatima ostvarene su i pretpostavke za redovito poslovanje u budućnosti te je bitno smanjeno nezadovoljstvo pojedinih skupina radnika, a što je pitanje s kojim se sve češće suočavaju europski zračni prijevoznici te posljedično njihovi putnici. Zbog toga se očekuje pozitivno dlelovanje ovag ugovora na konkurentnost hrvatskoga nacionalnog prijevoznika te stvaranje kvalitetnijeg tržišnog položaja u budućnosti uz stalnu usredotočenost na potrebe i zadovoljstvo putnika. – rekli su u nacionalnom zračnom prijevozniku.

Pročitajte još:

 

Foto © Buno Habus – Avioradar

Odgovori