Star Alliance kreirao platformu digitalnih usluga u suradnji s tvrtkom Accenture

FRANKFURT, Njemačka, 8. veljače 2018. – Udruga Star Alliance pokrenula je platformu digitalnih usluga (Digital Services Platform, DSP), što predstavlja prvi korak u sveobuhvatnom unaprjeđenju digitalnih i mobilnih usluga u ponudi korisnicima, koji putuju unutar mreže 28 zrakoplovnih tvrtki u članstvu udruge. Platforma je razvijena i implementirana u suradnji s tvrtkom Accenture (NYSE: ACN), globalnim pružateljem stručnih usluga, i dio je Star Allianceove strategije daljnjeg unapređenja iskustva putovanja svojih korisnika.

DSP prikuplja podatke pojedinih aviokompanija u članstvu udruge ili trećih osoba te ih čini dostupnima svim članicama udruge, omogućujući im da te podatke ugrade u svoje vlastite digitalne aplikacije namijenjene korisnicima. Dugoročni je cilj omogućiti korisnicima korištenje internetske stranice ili mobilne aplikacije bilo koje aviokompanije u članstvu udruge kako bi dobili sve potrebne informacije za putovanje bilo kojom aviokompanijom u članstvu Star Alliancea.

Većina čestih putnika ima nacionalnog avioprijevoznika unutar naše mreže i voljela bi upravljati svojim cjelokupnim iskustvom putovanja preko jedne aplikacije ili internetske stranice, izjavio je izvršni direktor Star Alliancea Jeffrey Goh. I upravo zbog toga radimo na stvaranju središnjih sposobnosti koje će svaka članica naše udruge moći koristiti.

U trenutku kad neka usluga postane dostupna na DSP-u, svaka će aviokompanija u članstvu udruge samostalno odlučiti želi li i kada učiniti navedenu uslugu dostupnom korisnicima. Primjerice, mogućnost odabira sjedala pokrenuta 2. veljače sada omogućava putnicima United Airlinesa odabir sjedala na letovima Singapore Airlinesa, a koji su rezervirani preko internetske stranice united.com ili aplikacije United App. Tako će korisnik, koji putuje aviokartom tarifnog razreda koja uključuje besplatan odabir sjedala unaprijed, moći odabrati određeno sjedalo još tijekom postupka rezerviranja aviokarte za cijelo putovanje United Airlinesom i Singapore Airlinesom, dok je dosad to bilo moguće samo tijekom postupka registracije za let (check-in). Ova će mogućnost u sklopu udruge postati dostupna postupno.

Lufthansa također koristi tehnologiju DSP-a kako bi svojim korisnicima pružila mogućnost praćenja prtljage tijekom putovanja na letovima ostalih aviokompanija u članstvu Star Alliancea. Podaci se dobivaju iz Centra za prtljagu Star Alliancea, koji je počeo s radom potkraj 2016. godine. Centar prikuplja relevantne podatke o prtljazi iz mnogih izvora i čini ih dostupnima svim aviokompanijama u članstvu udruge kojima putnik putuje.

Osim što pomaže razviti i implementirati DSP, tvrtka Accenture pruža kontinuiranu podršku Star Allianceu u smislu prepoznavanja bolnih točaka i očekivanja korisnika. Tijekom razvijanja platforme digitalnih usluga, tvrtka Accenture ugradila je u DSP metodologiju dizajnerskog promišljanja, koje se temelji na logici, mašti, intuiciji i sistemskom razmišljanju, kako bi se istražile sve mogućnosti i dobio željeni ishod koji je koristan krajnjem korisniku. Tvrtka Accenture za ovaj je projekt angažirala svoj Liquid Studio – koji je dio globalne mreže studija usmjerenih na brzu primjenu razvojnih koncepata i razornih tehnologija – u svojem Future Campu u Kronbergu u Njemačkoj.

Za razvoj usluga DSP-a ključno je osmišljavanje, razvijanje prototipa i razvoj značajki DSP-a iz perspektive korisnika. Cilj je prepoznati najčešće poteškoće ili područja koja se mogu poboljšati uslijed putovanja jednim ili većim brojem avioprijevoznika, kao i u slučaju prekida usluge.

Besprijekorno iskustvo putovanja ovisi o sposobnosti pojedinačnog avioprijevoznika da sudjeluje u širem putničkom ekosustavu, koji obuhvaća cjelokupan spektar zrakoplovstva, industrije putovanja i turizma, izjavio je Robert Zippel, voditelj tehnološkog savjetovanja unutar Odjela za industriju putovanja tvrtke Accenture. Avioprijevoznici bi trebali prigrliti suradnju s ostalim aviokompanijama u članstvu udruge i s njima povezanim ekosustavima, kako bi zajedničkim snagama bolje razumjeli brzo mijenjajuće potrebe i zahtjeve putnika. Pružajući uslugu razmjene podataka u stvarnom vremenu i standardizirane aplikacije s ciljem poboljšanja iskustva korisnika tijekom putovanja s više avioprijevoznika i šire, Star Allianceov DSP izvrstan je primjer sustava koji omogućuje ovu vrstu suradnje.

DSP sastavni je dio šire strategije Star Alliancea prema kojoj korisnici postaju središte aktivnosti udruge, osobito zbog toga što su današnji putnici uvijek povezani zahvaljujući svojim mobilnim uređajima. Upravo zbog toga očekuju da su im na raspolaganju mogućnosti korištenja usluga i ažuriranja podataka te upravljanja svojim putovanjima dodirom zaslona svojih mobilnih uređaja. To znači da Star Alliance u zračnim lukama gdje god je to moguće nudi sve veći broj samouslužnih tehnologija, primjerice prilikom registracije putnika i prtljage za let, ili prigodom njihovog ukrcaja. U segmentu nagrađivanja vjernosti čestih putnika, poboljšanja su već implementirana pomoću informacijskih hub tehnologija. To, primjerice, uključuje bržu evidenciju nagradnih milja nakon leta, kao i mogućnost da korisnici zatraže naknadnu evidenciju nagradnih milja za letove svih aviokompanija u članstvu Star Allinacea, i to preko internetskog obrasca dostupnog u korisnikovom Frequent Flyer programu (FFP). Do kraja 2018. godine korisnici će na internetskim stranicama aviokompanija u članstvu Star Alliancea u sklopu FFP-a moći provjeriti dostupnost letova i rezervirati sjedala u zamjenu za prikupljene bodove u sklopu FFP-a na letovima svih 28 članica Star Alliancea.

Star Alliance nastavit će surađivati sa zrakoplovnim tvrtkama članicama kako bi se razvile daljnje usluge i ostvarila poboljšanja usmjerena na osiguravanje poboljšanoga digitalnog iskustva korisnika na putovanjima u mreži Star Alliancea.

Foto: © Star Alliance

Odgovori