[POSJETILI SMO] AIRVG 2024.

Hrvatska zrakoplovna scena se polako budi i vidljivi su ozbiljniji pomaci k promociji zrakoplovstva kakvu ovakva industrija treba i zaslužuje. Nakon odličnog programa u Puli ranije ove godine, sad smo svjedočili zračnoj priredbi ozbiljnijih razmjera u kojoj je, prema prvim procjenama, uživalo i preko 10.000 posjetitelja.

Ono što AIRVG čini posebnim je njegova organizacija. Ideja potječe iz inicijative “Velika Gorica – Grad Zrakoplovstva”, odnosno platforme svih dionika zrakoplovne industrije sa sjedištem u Velikoj Gorici. Kad se, za hrvatske pojmove, udruže velika imena poput Croatia Airlinesa, Trade Aira, Zračne luke Franjo Tuđman, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, ZTC-a, Zrakoplovne tehničke škole Rudolf Perešin i sličnih, a tome doda još i ogromna podrška Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, odlična priredba je zajamčena.

Upravo je HRZ bio razlog ogromnog zanimanja javnosti, ali i stranih medija i spottera. Akreditirani mediji i spotteri dolaze iz 26 zemalja, a pojedini su, prema informacijama organizatora, do Zagreba stigli iz Kanade, Taiwana i Južne Koreje. Odgovor u njihovom motivu nije trebalo dugo tražiti – MiG 21 više gotovo nigdje u svijetu ne leti aktivno, a HRZ se od istog oprašta ove godine. Možda je AIRVG bio posljednji javni let hrvatskog MiG-a, a uz to je HRZ odlučio izvesti nešto što nigdje drugdje ne možete vidjeti – formacijski let MiG-a 21 i Rafalea.

Ono što je posebno dodalo ugođaju, ali i sadržaju priredbe, jest mjesto održavanja. Naime, središte AIRVG-a su bili stari putnički terminal ZL Franjo Tuđman, park ispred njega i, naravno, zapadna stajanka zagrebačke zračne luke. Redoviti putnički promet se nije prekidao za sve vrijeme održavanja priredbe, a zbog promjene smjera vjetra se mijenjala i aktivna staza, tako da su gledatelji mogli pratiti polijetanja i slijetanja iz oba smjera. Posebno je simpatično bilo vidjeti kako putnici i posade iz zrakoplova mašu gledateljima i obratno.

Na static displayu je bilo moguće razgledati zrakoplove Zlin 242L, Pilatus PC9M, MiG-21 R oznake 26112 (“Rudijev” MiG), MiG21 UMD (“Kockica”), C3R-EC/DC Rafale, kao i MiG 21 oznake 133 koji je bio otvoren i za razgledavanje kokpita. Uz to, izloženi su bili helikopteri OH-58D „Kiowa Warrior“, UH-60M„Black Hawk“, Bell 206B Jet Ranger, Mi 171Sh te AS532 Cougar zrakoplovstva Republike Slovenije. U statičkom programu je sudjelovao i Aeroklub Velika Gorica s izloženim jedrilicama i motornom jedrilicom. Zanimljivo je bilo popričati s kadetima vojnih pilota kao i poslušati tribinu na temu “Kako postati vojni pilot”.

Koliko je letački program bio zanimljiv pokazuje i činjenica kako se uoči početka i ograda koja je povezivala terminal od predviđenog prostora za održavanje napunila znatiželjnicima koji su željeli pogled iz prvog reda. Nepregledan prostor je izgledao kao mravinjak, svi su istovremeno podigli pogled kad je akrobatska skupina “Krila Oluje” otvorila letački program. Svojim punim 25 minutnim nastupom oduševili su i nas koji smo ih imali prilike gledati u nekoliko prigoda. Nakon akro-skupine HRZ-a, na nebesku pozornicu je stigao Zlin s demonstracijskim letom, da bi nakon njega bila prikazana vježba “Pilot RESCUE”, odnosno “Prikaz helikopterskih sposobnosti združenog djelovanja pri spašavanju pilota iz neprijateljskog okruženja” u kojoj su sudjelovali helikopteri OH-58D, UH-60M i Mi-171Sh.

Zrak ispunjen mirisom kerozina je bio nabijen nestrpljenjem u iščekivanju zvijezda dana, formacijskog preleta MiG-a i Rafalea. Organizacijski su se i sami piloti potrudili približiti gledateljima, tako da su rulali tik uz ogradu. Nakon poravnanja sa stazom 04, prvi je poletio Rafale koji se zatim udaljio od zračne luke. MiG je nakon polijetanja odradio samostalan prelet i letački program iznad publike, da bi se kasnije ponovo sastavio s Rafaleom za nekoliko zajedničkih preleta nad publikom. Preleti su završili razdvajanjem u ravnini s kontrolnim tornjem. U zrakoplovnim kuloarima postoji izreka kako MiG ne proizvodi buku, već zvuk slobode. U posljednje 32 godine čuvao je naše nebo slobodnim i sigurnim, a u publici se nije mogla ne osjetiti zahvalnost i poštovanje prema tom zrakoplovu. Simbolični razlaz koji označava prijelaz generacija i umirovljenje MiG-ova ono je što su svi očito čekali, jer nakon istog i slijetanja zrakoplova nastala je gužva na izlazu. Šteta da se većina publike razišla i propustila pokazni let helikoptera Bell 206B Jet Ranger kao i pozdravni kratkog program “Krila Oluje” koji su se nakon polijetanja zahvalili publici s nekoliko manevara koji su završili “lepeza” razlazom.

Zavidna razina organizacije, odličan letački i statički program i savršeni vremenski uvjeti bili su recept za odličan air show. Nadamo se da ćemo dogodine ponovo gledati neko novo izdanje AIRVG-a.

Foto © AvioRadar

Odgovori