Planovi i očekivanja u 2019. godini – Hrvatska kontrola zračne plovidbe

Danas vam donosimo planove i predviđanja Hrvatske kontrole zračne plovidbe za ovu godinu. Za podatje smo pitali gospođu Marinu Halužan – savjetnicu za informiranje i odnose s javnošću HKZP.

 

  • predviđeni broj preleta po danu u 2019.: 2.800-2.900
  • ukupni broj operacija po danu u 2019.: 3.100-3.200

 

  • Planirani prihodi u 2019. iznose 768 milijuna kuna. Planirani porast prihoda dominantno je posljedica očekivanja povećanja plana rutnog prometa u odnosu na 2018.
  • Planirani rashodi u 2019. iznose 754 milijuna kuna. Pretpostavljeno je povećanje ukupnih rashoda za 2 % u odnosu na planirane u 2018.

 

  • Ukupni investicijski potencijal HKZP-a za 2019. iznosi 144,3 milijuna kuna dok je planirana financijska realizacije u visini od 80 % investicijskog potencijala.

 

  • Hrvatska kontrola zračne plovidbe, sukladno planu poslovanja, redovito provodi investicije  realizacijom kojih se ostvaruju hrvatski i europski ciljevi u udovoljavanju višim standardima u pogledu kapaciteta, sigurnosti, troškovne efikasnosti te očuvanju okoliša, propisanih od krovnih zrakoplovnih organizacija i tijela Europske komisije. Isto tako, provedbom investicija ostvaruju se ciljevi provedbenih uredbi u pogledu harmonizacije i interoperabilnosti, tehnički preduvjeti za kapacitete za očekivano povećanje zračnog prometa, te se omogućuje Društvu biti respektabilnim i prepoznatim regionalnim pružateljem usluga u zračnoj plovidbi.

 

  • Za realizaciju projekata koriste se ponajprije vlastita sredstva, ali i sredstva za sufinanciranje usklađenih europskih ciljeva kroz Europske INEA CEF strukturne fondove. U korištenju europskih fondova jedan je od lidera u Hrvatskoj i to od prvih dana, a posebice po broju različitih sufinaciranih projekata. Također, HKZP upravo završava višegodišnji investicijski program sufinanciran zajmom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) s vrlo pozitivnim iskustvima suradnje.

 

  • Od najznačajnijih investicijskih projekata u sljedećoj godini izdvajamo razvoj harmoniziranog sustava za upravljanje zračnim prometom (ATM) u suradnji s COOPANS partnerima (pružateljima usluga u zračnoj plovidbi iz Austrije, Danske, Irske, Švedske i odnedavno Portugala), implementaciju sustava za upravljanje zrakoplovnim informacijama (AIM), razvoj i implementaciju nove generacije PENS (Pan-European Network Structure) podatkovne komunikacijske mreže. U tijeku je veliki projekt kojim se moderniziraju svi govorni komunikacijski sustavi (radijski centri, radio-telefonske centrale, sustavi za operativno snimanje i sl.), kao i izgradnja vlastitih telekomunikacijskih prijenosnih sustava. U području zrakoplovne radionavigacije ulažemo u nove VOR/DME i sustave za precizno instrumentalno slijetanje u zračnim lukama. Osim gradnje nove radarske postaje u južnoj Dalmaciji, ove godine je pušten u rad A-SMGCS sustav u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, koji se sastoji od jednog SMR radara (Surface Movement Radar), multilateracijskog sustava, sustava za obradu nadzornih (radarskih) podataka i planova leta. Tijekom 2019. pokreće se nacionalni WAM (Wide Area Multilateration) projekt kojim se kroz naredno razdoblje od tri godine želi osigurati odgovarajuća redundantnost nadzora zračnog prostora i pripremiti se za novi val modernizacije radarskih sustava. U svim zračnim lukama pripremamo modernizaciju meteoroloških sustava, s novim automatskim funkcionalnostima. Navedeni sustavi vrh su današnje tehnologije u području zračnog prometa. Također, ulažemo u rekonstrukciju i opremanje vlastitih objekata, završili smo obnovu jednog dijela kompleksa sjedišta u Zagrebu te se uskoro očekuje izgradnja i opremanje podružnica u zračnim lukama u Osijeku i Lučkom. Ovaj presjek obuhvaća samo najznačajnije aktivnosti tijekom ove i sljedeće godine, dok smo već u izradi plana investicija za naredno petogodišnje razdoblje s većim investicijskim ambicijama. Razina godišnjih ulaganja HKZP-a kreće se oko 90 milijuna kuna. – zaključila je gđa. Halužan.

Pročitajte još:

Foto © Avioradar / Matea Gotal

Odgovori