Plan putovanja: Zagreb – Auckland s niskotarifnim prijevoznicima

Postavljen je zadatak:

pokušati pronaći kombinacije letova iz Zagreba do Aucklanda koristeći samo niskotarifne prijevoznike. Kako bi se zadatak još malo zakomplicirao, moraju se koristiti letovi s isključivo uskotrupnim zrakoplovima (Airbus A320, Boeing 737 i slični). Ako se koriste širokotrupni zrakoplovi (Airbus A380, Airbus A350, Boeing 777, Boeing 787, itd), tada se dosta olakšava planiranje putovanja. Ovako postaje dosta izazovno.

Pojedinosti:

 • Uvjet: isključivo koristiti niskotarifne prijevoznike
 • Zrakoplovi: isključivo uskotrupni (Airbus A320 serija, Boeing 737 i slično)
 • Smještaj: ne koristiti smještaj u gradovima gdje se presjeda (minimalno vrijeme za presjedanje i spavanje na klupi u zračnoj luci)
 • Presjedanje: minimalno barem 4 sata između letova, može i kraće ako nema bolje opcije, ali po mogućnosti najviše do 12 sati čekanja.
 • Ukupno trajanje putovanja: nije definirano
 • Cijena: nije važna
 • Polazak: početak prosinca 2023. (odabran je datum 2. 12. 2023.)

Samo za usporedbu, ako se na isti dan ide iz Zagreba s nekim od klasičnih prijevoznika, najbrže putovanje je s Qatar Airwaysom. Putuje se s presjedanjem u Dohi (Zagreb – Doha – Auckland), a samo putovanje traje 25 sati i 15 minuta. Polazak je iz Zagreba u subotu 2. 12. 2023. u 15:45, a dolazak u Auckland je u ponedjeljak 4. 12. 2023. u 5:00.

 

S niskotarifnim prijevoznicima iz Zagreba do Aucklanda

Iako postoji više opcija putovanja, odabrana je ova kombinacija:

 • Trajanje putovanja: 68 sati i 30 minuta ili 2 dana, 20 sati i 30 minuta
 • 5 zračnih prijevoznika
 • 7 letova
 • Presjedanje u 6 zračnih luka
 • Samo zrakoplovi iz A320 serije (slučajno se poklopilo)

 

1. let: Zagreb – Rim (Ryanair)

Prvi let je iz Zagreba za Rim. Zračni prijevoznik na tom letu je Ryanair, ustvari Lauda sa zrakoplovom Airbus A320. Polazak je u 5:45 što je dosta rano, dakle i noć prije putovanja se neće puno spavati jer treba doći rano u zračnu luku. U Rim se slijeće u 7:10. Let traje sat i 25 minuta. Rani dolazak u Rim daje dobre mogućnosti za daljnje veze pa je bilo lako naći let za dalje. Vrijeme čekanja za idući let je oko 4 sata.

 

2. let: Rim – Abu Dhabi (Wizz Air)

Na ovom putovanju ovo je prvi interkontinentalni let s kojim se stiže iz Europe u Aziju. Wizz Airov let iz Rima za Abu Dhabi kreće u 11:20, a trajanje leta je malo kraće od 6 sati. Dolazak u Abu Dhabi je u 20:15. Zrakoplov na tom letu je Airbus A321neo. Wizz Air je sa svojim letovima iz Abu Dhabija prema Europi omogućio mnogim putnicima letenje u taj dio svijeta za nisku cijenu.

 

3. let: Abu Dhabi – Delhi (IndiGo)

Nakon 4 sata odmora u zračnoj luci Abu Dhabi, polijeće se za Delhi. Iz Europe do Abu Dhabija i nije toliko izazovno stići, no dalje prema Aziji je. Iz Abu Dhabija i okolnih zračnih luka poput Dubaija, prema Jugoistočnoj Aziji ima jako puno svakodnevnih letova, no tu se pada na uvjetu o letenju uskotrupnim zrakoplovom. Jedna od opcija je letjeti do Indije te dalje prema Jugoistočnoj Aziji. Tako je i nastala ova opcija gdje se leti iz Abu Dhabija do Delhija i presjeda se na let za Singapur. Donedavno IndiGo je za Istanbul letio s Airbusom A321neo, no otkako je u suradnji s Turkish Airlinesom nabavio Boeinge 777-300ER, sada s njima leti prema Istanbulu, tako da je ta potencijalna opcija propala.

 

4. let: Delhi – Singapur

U Delhi se na letu iz Abu Dhabija stiglo u ranim jutarnjim satima, tako da se u zračnoj luci popije kakva kava i pojede doručak. Idući let je prema Singapuru i taj let traje 6 sati. Na letu se očekuje zrakoplov Airbus A320neo. Slijetanje u Singapur je predviđeno u 17:55.

 

5. let: Singapur – Denpasar

Ovdje je bio izazov u tome što prvi let u danu za Denpasar iz Singapura, a da odgovara uvjetima putovanja, polazi oko 7 sati, a u Denpasar stiže oko 10, te bi za presjedanje ostalo oko 1 sat, što je svakako premalo. Zbog toga se morao odabrati let prema Denpasaru odmah nakon dolaska u Singapur. Uzet je zadnji let koji iz Delhija polazi 3 sata iza dolaznog leta. Prijevoznik na ovom letu je AirAsia sa zrakoplovom Airbus A320. Let traje oko 3 sata. Dolazak u Denpasar je oko ponoći, a idući let je tek za 11 sati, što znači traženje nekog mirnog kutka u zračnoj luci i neki pokušaj spavanja. To bi svakako bio velika žalost: na Baliju ste, ali nećete vidjeti njegove ljepote već samo zračnu luku,  kako kaže ona uzrečica „tako blizu, a tako daleko”.

 

6. let: Denpasar – Sydney

Ovo je barem na papiru najduži let na ovom putovanju. Zrakoplovu na tom letu je potrebno 6 sati i 5 minuta kako bi stigao iz Denpasara do Sydneya. Jetstar je jedini niskotarifni prijevoznik koji vas iz Azije može odvesti do Sydneya u uskotrupnom zrakoplovu, te su s time jako sužene mogućnosti putovanja. Ako bi se izostavilo pravilo o uskotrupnim zrakoplovima, tada bi bilo puno više mogućnosti jer nekoliko azijskih niskotarifnih prijevoznika koristi širokotrupne zrakoplove na letovima do Sydneya, poput Scoota, Air Asie X, Cebu Pacific, VietJeta, itd. Jetstar na ovom letu koristi zrakoplov Airbus A321neoLR, a LR je kratica za long range, odnosno taj zrakoplov ima povećan dolet koji je dobiven dodavanjem spremnika za gorivo. Ti su zrakoplovi novost u floti Jetstara i prikevozniku su omogućili nove mogućnosti za povezivanje Australije s Azijom. Nažalost, ovaj let stiže kasno i prvi idući za Auckland je tek drugi dan u 9 ujutro. Iako je čekanje u Sydneyu malo duže od 12 sati, može se progledati kroz prste tih pola sata više čekanja.

 

7. let: Sydney – Auckland

I eto ga, stigao je i taj zadnji let, tih zadnjih nekoliko sati. Jetstarov let do Aucklanda traje oko 3 sata. Zrakoplov na tom letu je Airbus A320. Polazak iz Sydneya je u 9:05, s dolazak u Auckland u 14:15. Na odredište ste stigli nakon skoro 3 dana putovanja. Može se postaviti pitanje: biste li se i u Zagreb vraćali sličnom kombinacijom letova ili bi se odlučili za klasične prijevoznike poput Qatara, Emiratesa, Sinagapore Ailinesa i ostalih?

 

Datum Od Do Polazak Dolazak Prijevoznik Zrakoplov Trajanje leta
2.12.2023. Zagreb Rim 05:45 07:10 Ryanair Airbus A320 01:25
2.12.2023. Rim Abu Dhabi 11:20 20:15 Wizz Air Airbus A321neo 05:55
3.12.2023. Abu Dhabi Delhi 00:25 05:20 IndiGo Airbus A320neo 03:25
3.12.2023. Delhi Singapore 09:25 17:55 IndiGo Airbus A320neo 06:00
3.12.2023. Singapore Denpasar 20:45 23:35 AirAsia Airbus A320 02:50
4.12.2023. Denpasar Sydney 11:20 20:25 Jetstar Airbus A321neo 06:05
5.12.2023. Sydney Auckland 09:05 14:15 Jetstar Airbus A320 03:10

 

Sigurno bi oni koji se odluče na takvo putovanje nekoliko puta tijekom putovanja prizivali bližu i daljnju rodbinu autoru ove zamisli o putovanju niskotarifnim prijevoznicima jer bi umor bio toliki da bi se padalo s nogu. Dolaskom u Auckland, putnici, ili bolje reći pustolovi, prespavali bi nekoliko dana kako bi došli k sebi i odmorili se od ovog iscrpljujućeg putovanja. No, zasigurno svatko tko bi se odvažio na ovakvo putovanje, imao bi o čemu pričati unucima, a bome i široj zainteresiranoj publici. Ovakvo putovanje je lako izvedivo ako se rastegne na koji dan odmora u svakom gradu gdje se presjeda. Time bi se usput dobila izvrsna prilika doživjeti mnoge gradove i lokacije. Jasno je kako bi se time putovanje jako lako otegnulo na skoro mjesec dana, no, zasigurno bi vrijedilo.

Iz razloga što ovi letovi nisu vezani (osim IndiGoa i Jetstara), postoji velika opasnost od kašnjenja na idući let. Time se daje dodatna dimenzija u stresu i adrenalinu koji bi vladao tijekom putovanja.

Još jedan izazov je i prtljaga. Najviše što si ovdje možete priuštiti je kofer koji može proći pod kabinsku prtljagu i eventualno dodatni ruksak. Jer kolika je vjerojatnost da vam ne zagube prtljagu na 7 letova?

Ako se netko odluči na ovakav pothvat, neka se slobodno nakon putovanja javi uredništvu ovog portala pa ćemo zajedničkim snagama napraviti putopis i objaviti ga na Avioradaru.

Odgovori