PITALI SMO: Praćenje zrakoplova – Za i protiv

PITALI SMO: Za i protiv praćenja zrakoplova?

Uvođenjem modernih tehnologija u zrakoplovstvo, primjerice ADS-B uređaja te razvojem prijemnika i dekodera za obradu podataka odaslanih sa tih uređaja, omogućeno je široj populaciji praćenje zrakoplova u realnom vremenu. Najpoznatiji “tracking” servis, Flightradar24, za javnost je započeo s radom 2009. godine iako su dva švedska, kako sebe vole nazvati “aviation geek-a”, tehnologiju počeli koristiti još 2006.g. Puštanjem u javnost, omogućili su da se svatko sa ADS-B prijemnikom mogao priključiti mreži i time pridonijeti globalnoj pokrivenosti. Danas servis broji na desetke tisuća prijamnika umreženih u jedinstveni servis Flightradar24 sa zavidnom svjetskom pokrivenošću.

Naravno, kao i sve nove tehnologije, u početku je to bio vrlo skup hobi, ali je dolaskom na tržište povoljnih DVB-T USB “stick-ova”, sa potrebnim čipovima koji omogućuju prijem širokog spektra frekvencija, omogućeno da svatko može sebi napraviti “radar” za jako male novce.  Detaljnije o tome smo pisali OVDJE.

Naišli smo na dosta rasprava o opravdanosti takvih servisa i koliko pridonose sigurnosti zračnog prometa ili pak ugrožavaju tu sigurnost. Stoga smo za mišljenje pitali ljude koje se to najviše tiče. Pilote i Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe, te “spottere” koji taj servis koriste.

Piloti su mišljenjima poprilično podjeljeni. Izrazili su želju da ostanu anonimni, dok ćemo jednog predstaviti kao stasitog četrdesetogodišnjaka koji leti dvadeset godina od toga 15 godina u prometu, trenutno kapetan uskotrupca (MRJT) na Bliskom istoku, u “low cost” kompaniji.

Smatrate li da servisi kao što je Flightradar24 ugrožavaju sigurnost zračnog prometa i podržavate li takav servis?

– Cpt/instr. A319/A320 (CTN):

Servisi poput navedenog imaju dobrih i loših  strana. Osobno sam se više puta uvjerio u mnoštvo dobrih strana. Npr. kada sam trebao sletjeti u Dubrovnik, ali je puhala bura, pa se nije moglo i čekao sam. Nakon nekih pola sata postalo je očigledno da se neće moći sletjeti, pa krenusmo ka Splitu. Nakon slijetanja pitao sam osoblje splitskog aerodroma jesu li bili nervozni čekajući nas u neizvjesnosti, a oni su odgovorili kako su nas pratili na servisu poput navedenog i da im je sve bilo jasno. Nadalje, moji prijatelji i bližnji koji me očekuju, uvijek mogu pogledati servis poput navedenog i jasno im je da li ću stići na vrijeme ili kasniti… Ovo su samo neke od prednosti i vjerujem da ih za putnike i profesionalce ima još. Međutim, postoji i jedna, ali vrlo “opasna” (u sigurnosnom smislu) slaba strana: putem ovog servisa, tko god želi poduzeti nekakvu akciju protiv sigurnosti aviona, u svakom trenu može znati gdje je taj avion… Ovo je znatna prednost, naročito u svjetlu činjenice da putem servisa danas možete znati točno čiji je avion u prilazu bilo kojem aerodromu, pa tako i baciti kamen, gadati ga laserom ili jos gore…

Stava sam da je potrebno odvagnuti dobre i loše strane, te da je međunarodna organizacija (ICAO) dužna donijeti stav koji će vrijediti za svu avijaciju svijeta. Pri tome bih se zalagao za zadržavanje servisa, ali uz vremenski pomak, pa da su podaci prikazani sa vremenskim odmakom, kako bi zloporaba bila otežana. Dakle, smatram da servis može ugroziti sigurnost letenja u slučaju priprema napada na avion.

 – Cpt. (CTN)

Smatram da servisi za praćenje zrakoplovnog prometa kao takvi direktno ne ugrožavaju sigurnost letenja. Možemo to razmatrati kao indirektnu ugrozu jer, po mome mišljenju, je dostupno previše detaljnih podataka o pojedinom zrakoplovu (visina, brzina, squawk, heading/track, registracija) koji su nepotrebni većini korisnika istih. Naime, ako ćemo uzimati generalno svjetsku sigurnosnu situaciju, konstantna prijetnja zrakoplovstvu postoji i po meni bi trebalo ograničiti dostupnost detaljnih informacija.

Generalno podržavam takav servis koji bi bio sa smanjenom dostupnošću podataka, odnosno, po mome mišljenju je dostatno ostaviti broj leta, polazište, destinaciju, vrijeme polaska i dolaska te prikaz rute sa vremenskim odmakom.

– Naočiti četrdesetogodišnjak Cpt. (LCC)

Cijelo vrijeme emitiramo svoj položaj da bi bili vidljivi ATC-u i TCASima na drugim avionima pa ako netko to može uhvatiti FR24 prijemnikom – široko mu polje! Mi kao prometni piloti nemamo što skrivati. Opet, aerodromi s kojih letim su dobro pokriveni FR24 prijemnicima i dosta puta se zna desiti da službeni sustav praćenja aviona nam na monitor baci očekivano vrijeme slijetanja aviona kojeg trebamo preuzeti dosta različito od onog na FR24 pa kad provjerimo sa našim dispečerima, redovno se desi da FR24 kao sustav koji ima automatski update u realnom vremenu bude u pravu kad naši zemaljci ne stignu ubaciti ručni update ETA. S te strane koristimo FR24 striktno neslužbeno ali nemogu zanijekati da nam ponekad zna biti vrlo koristan.

– Capt. A319/A320 (CTN)

Smatram da ne ugrožavaju, zato što oni predstavljaju koncentrirani skup informacija do kojih korisnici mogu doći i drugim kanalima, ali prednost takvog servisa je jednostavnost i ušteda u vremenu.

Podržavam takav servis kao i bilo koji drugi servis za kojeg korisnik smatra svrsishodnim, a ovaj to svakako je u svojoj niši.

– Nikola Kovačević (Plane spotter i zrakoplovni entuzijast)

Osobno, kao spotter, flightradar24 koristim na dnevnoj bazi, teško mi je zamisliti fotografiranje zrakoplova na velikim visinama (“contrail spotting”) bez toga, jer tada ne bih znao ni kada očekivati nešto iznad sebe, niti bih nakon fotografiranja znao podatke o “ulovu”. FR24 mi je bitan i kod spottinga oko same zračne luke, jer mi pruža informacije o tome s koje strane piste mogu očekivati slijetanje, eventualna kašnjenja, kao i informaciju o izvanrednim letovima koji nisu navedeni na stranicama zračne luke. Ponekad se i odluka o tome ide li se uopće u spotting i kada točno krenuti (jer potrebno je prijeći cca 25 km) donosi tek kada se na FR24 vidi koji zrakoplov dolazi (nije isto je li riječ o zrakoplovu koji sam već više puta uslikao, ili o nekoj posebnoj shemi ili rijetkom tipu zrakoplova koji inače ne dolazi). FR24 također koristim iz znatiželje, tj. često bacim pogled čisto da vidim što sve leti iznad područja na kojem se trenutno nalazim, ili me zanima kamo sve lete neki meni interesantni primjerci (npr. oni koje sam uslikao, kojima sam letio i sl.). Ta mi je aplikacija izuzetno korisna i kada netko od meni bliskih osoba nekamo putuje, pa mogu pratiti tijek leta, osobito ako po nekoga idem na aerodrom, pa znam kada trebam krenuti ako dođe do kašnjenja i slično. Kod nedavnog dolaska turskog predsjednika pratio sam slijetanje predsjedničkog zrakoplova, što je bila jako korisna prometna informacija, jer sam po tome znao kada izbjeći prometni kolaps na putu od Zagreba do Velike Gorice. Ostali spotteri također u velikoj mjeri koriste FR24 (vidljivo na spotterskim grupama kroz screenshotove), i to je većini osnovni izvor informacija o letovima uživo, bez kojih ne bi nikad nastale mnoge fotografije.

Smatram da mogućnost da nešto bude zloupotrijebljeno u načelu ne bi smjela biti argument da se potpuno zabrani njegovo korištenje. Po toj logici, kada bi se dovela do apsurda, trebalo bi zabraniti promet motornim vozilima i/ili prodaju alkoholnih pića, jer, eto, mnoge nesreće skrive pijani vozači, ili zabraniti letenje zrakoplovima općenito, jer, eto, tu i tamo neki loši dečki izvedu neku svinjariju i pobiju ljude, ili se dogodi neka nesreća. Onaj tko ima loše namjere, naći će način da ih ostvari, pri čemu za njega neće biti presudno je li neka informacija dostupna javnosti.  Mislim da se iza želje za zabranom često kriju neki drugi motivi, primjerice, želja da se sakrije vlastita neučinkovitost. Npr. javni prijevoznik ZET odbija omogućiti live prikaz prometovanja svojih vozila u aplikaciji sličnoj FR24, uz obrazloženje da je to iz sigurnosnih razloga, a pravi razlog je puno vjerojatnije kombinacija inertnosti i nesklonosti prema novim tehnologijama, te straha od javne dostupnosti informacije o kašnjenjima. Što se tiče samog ugrožavanja zračnog prometa, pada mi na um primjer malezijskog zrakoplova oborenog nad Ukrajinom – možda je upravo FR24 omogućio počinitelju da se pripremi za taj zločin, ali možda je situacija mogla biti upravo obrnuta – da je onaj tko je ispalio projektil na FR24 vidio da je riječ o putničkom (a ne vojnom neprijateljskom zrakoplovu), možda bi odustao od toga. U vrijeme kada bespilotne letjelice postaju sve dostupnije i brojnije, možda bi upravo FR24 u kombinaciji s GPS-om mogao spriječiti eventualne neželjene bliske susrete s putničkim zrakoplovima. Mislim da je, ako već postoje određeni strahovi, bolje kompromisno rješenje odgoda prikaza za nekoliko minuta . 

– Marina Halužan (HKZP)

HKZP koristi druge tehnologije za nadzor zrakoplova, te stoga nije u mogućnosti komentirati FR24 i slične stranice. Nemamo saznanja da bi FR24 i slične stranice mogle potencijalno utjecati na sigurnost zračnog prometa – bili su kratki iz HKZP.

FOTO: N.S.@ Avioraradar / Avioradar mapa – screenshot / Flightradar24 screenshot

 

Odgovori