Uvodi se PBN procedura na ZL Dubrovnik

 

 

Kako je vidljivo iz NOTAM-a (Notice to Airmen) za Zračnu Luku Dubrovnik, od 05.03.2015 se uvodi novi sistem navigacije koji nam je najavilo i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. 

Upravo dubrovačkoj zračnoj luci je taj sistem i najpotrebniji, zbog konfiguracije terena i poznate BURE, jer će omogućiti neometano slijetanje iz smjera 300, koje se do sada koristilo većinom danju.

Konfiguracija terena a i blizina granice sa Crnom Gorom, što znači i tuđi zračni prostor, su otežavale postavljanje ILS-a (Instrument Landing System) za stazu 30, što bi ovim sistemom trebalo biti riješeno jer nije ovisan o zemaljskim radionavigacijskim uređajima.

PBN sistem se naveliko koristi na nekim aerodromima u Norveškoj, odnosno na nekim tamošnjim fjordovima. 

Detaljno o samom sistemu se može naći OVDJE.

Pilot Boran Pivčić je za Avio Radar cijeli sistem pojednostavljeno objasnio: 

U najkraćim crticama, PBN nije striktno prilaz , već  STANDARD za navigaciju (sama kratica znači Performance-Based Navigation) . PBN je dio jednog šireg standarda koji se zove RNP (Required Navigation Performance), koji određuje preciznost tzv. Area Navigation sustava (RNAV).

PBN/RNAV podrazumijeva navigaciju koja je neovisna o zemaljskim radionavigacijskim uređajima. Prije uvođenja ove tehnologije, avioni su u prometu mogli letjeti samo od uređaja do uređaja; npr. samo od VOR-a do VOR-a, NDB-a do VOR-a i ostale kombinacije. Bilo kako bilo, početna i završna točka zračnog puta i rute su morale biti obilježene nekim fizičkim uređajem na zemlji koji je davao podatke o udaljenosti i smjeru.

Razvojem INS-a (inercijalni navigacijski sustav koji ne zahtijeva vanjske podatke) te GPS-a se razvila mogućnost da avioni lete među točkama koje NISU vezane za neki fizički uređaj na zemlji, te su mogle biti slobodno projicirane u prostoru. Prva metoda njihovog određivanja je bila kao križište dva VOR radijala (npr. kao mjesto gdje se križaju radijal 090 sa ZAG VOR-a i 330 sa VBA), ili kao križište dvije DME udaljenosti (što je bilo mnogo točnije). No, usponom GPS-a i poboljšanjima INS-a su se počele određivati čisto kao zemljopisne koordinate. Znači, u tom sustavu ti možeš ići između točaka koje postoje samo u memoriji kompjutera.

Pošto te točke više nisu definirane komadom hardware-a koji sam šalje podatke o udaljenosti i smjeru – nego ovise o proračunu pozicije kompjutera u avionu – za njih su morale biti razvijene potpuno nove norme točnosti, koje su dobile naziv RNP. 

Kako taj cijeli sustav funkcionira prilično dobro, naravno da ga se želi primjeniti i na instrumentalne prilaze. 

Ovim sistemom bi navedeni problem sa slijetanjem po buri barem bio umanjen, jer razlika u snazi može biti značajna na rwy30 u odnosu na rwy12. Više o tome OVDJE.

Do informacija i komentara same ZL Dubrovnik, ni ovaj put nismo uspjeli doći.

Odgovori