ON BOARD – Boeing 777X i 737 MAX 10

Kako izgleda zrakoplov koji je u postupku certifikacije? Upravo smo to imali prilike vidjeti na proteklom Paris Air Showu. Boeing je izložio nekoliko svojih aduta, Boeing 787 Ryidah Aira, 777X i 737 MAX10 koje smo imali prilike razgledati.

Prvi smo poziv dobili u Boeingov chalet gdje nas je ugostio medijski tim Boeinga. Prije samog obilaska zrakoplova imali smo prilike poslušati prezentaciju o statusu projekata certifikacije navedenih zrakoplova. Iskreno, iz glasa Boeingovih zaposlenika mogli smo čuti optimizam, ali ono što bi iznijeli kao osobni zaključak, bilo bi: ništa novo. Nema fiksnih datuma osim nadanja: nadanja da bi isporuke 777X mogle krenuti krajem 2024. ili tijekom 2025., nadanja da je certifikacija 737 MAX 10 i MAX 7 pri kraju i da je pitanje mjeseca kada će FAA izdati dozvolu za redovito komercijalno letenje. No, Boeing ima nešto jače od nadanja, nešto o čemu nerado govore, a postoji, a to je svesrdna podrška SAD-a kao države u dovršetku ovih projekata. Imaju li kupci čije narudžbe već godinama stoje strpljenja, to je već druga tema.

No, vratimo se na temu, obilazak zrakoplova. Prvo smo imali prilike vidjeti 737 MAX 10. Prvo po čemu se zrakoplov razlikuje od MAX 8 ili MAX 9 tipova vidljivo je u dužini trupa, uz dodanih par izlaza za slučaj opasnosti iza krila. Zrakoplov je, iako eksperimentalni, dotjeran do iznimno čistog stanja, uz ispoliranu oplatu te kromirane dijelove motora koji mogu poslužiti kao ogledalo.

Kod ulaska u zrakoplov prvo vidimo obavijest na vratima koja, po zakonu, mora biti izvješena na takvom tipu zrakoplova – „EXPERIMENTAL – Passenger notice: This aircraft does not comply with Federal safety regulations for standard aircraft.“

Dok smo na stepenicama čekali u redu na ulazak u zrakoplov, razgovarali smo je li kabina uređena za demonstraciju, odnosno kako bi poslužila kao prodajni alat Boeingu, ili je zrakoplov u potpunoj eksperimentalnoj konfiguraciji. Očekivano, zrakoplov je ispunjen balastima za vodu, stanicama za inženjere leta, raznim drugim alatima za nadziranje leta i ispitivanje zrakoplova. Pod kabine je ispunjen raznim kablovima, a kroz cijelu kabinu se nazire tek poneko putničko sjedalo, vidno rabljeno, odnosno preuzeto iz nekog starijeg, vjerojatno otpisanog zrakoplova. Kroz kabinu je sve puno obavijesti poput „EXIT INOP“ , ukazujući da je zrakoplov u punom jeku ispitivanja.

Imali smo prilike razgovarati s voditeljem letačkih operacija na razvoju programa MAX 7 i MAX 10. Kapetan je potpuno uvjeren u sigurnost zrakoplova i nastavak programa MAX zrakoplova, pozivajući se na izjavu koju smo od Boeingovih pilota često imali prilike čuti – „Mirne duše bi stavio svoju obitelj u ovaj zrakoplov“. Moram priznati kako kapetanu kada to izgovori uistinu vjerujem i ne mislim kako je to samo marketinška izjava. Odveo nas je i u pilotsku kabinu koja se ni po čemu ne razlikuje od ostalih MAX zrakoplova. Ako se pitate kako ugurati svu naprednu tehnologiju upravljanja i nadziranja leta zrakoplova 21. stoljeća u konstrukciju pilotske kabine dizajniranu 60.-ih godina prošlog stoljeća, pogledajte pilotsku kabinu MAX-a. Iako je moderna i meni, kao i pilotu, lijepa, ne mogu se oteti dojmu kaosa i zagušenosti.

No, 737 MAX 10 je bio samo najava za ono što nas je ipak malo više zanimalo, a to je 777X.

Sama pojava 777X je na static displayu LeBourgetu dominirala. Dugi i široki trup, ogromni motori i sklopljeni vrhovi krila nedvojbeno izdvajaju 777X od svih drugih izloženih zrakoplova.

 

Za 777X nismo dobili poseban uvod, već su nas samo pustili da sami istražujemo zrakoplov. Uz već opisani natpis na vratima, ulazimo u kabinu koja iznenađuje svojom veličinom. Naravno da u njoj nema ničega osim opreme za ispitivanje, slične onoj u MAX-u, pa je dojam kabine još veći. Leteća koncertna dvorana – bio je naš komentar. Prvo smo zavirili u pilotsku kabinu koja je još uvijek puna narančastih eksperimentalnih dijelova. Iako smo je vidjeli u raznim promocijskim videima Boeinga, ponovo smo se iznenadili kako vizualno više podsjeća na onu kod Dreamlinera nego na prethodne serije 777. Ono što uvijek oduševi je njena veličina, a i oku ugodna siva boja, za razliku od kaki smeđe kod prijašnjih 777-ica.

Kabina je ispunjenima promocijskim instalacijama koje bi trebale pokazivati koliko je 777X bolji od svog glavnog konkurenta, A350-1000. Uspoređuju veličinu prozora, promjer kabine i sl. Ponovo poneki red putničkih sjedala recikliran iz nekog drugog zrakoplova i puuuno razne opreme. Inženjeri s kojima smo razgovarali govore kako se ispitna oprema u pravilu ne mijenja često, te kako je ova u koju gledamo vjerojatno korištena za ispitivanje ranijih modela 777 zrakoplova. Ponovo, hodanjem kroz kabinu, primjećujemo kako je uistinu ogromna. Iz zrakoplova smo izašli kroz stražnja vrata, gledajući na impozantno krilo sa sklopivim vrhom i motor koji dominira svojim dimenzijama. Moramo priznati da bi što prije htjeli letjeti ovim zrakoplovom kao putnici.

Odgovori