Nakon incidenta na Heathrow-u – nova oštrija pravila za dronove i u UK

 Britanska Vlada i sindikat pilota pozivaju na akciju, uključujući pooštrenu regulativu , registre korisnika dronova kao i ‘geo-ograde’ oko aerodroma.

Nedjeljni incident na Heathrow-u bio je prvi takav sudar putničkog zrakoplova i drona u UK, nakon niza ‘bliskih susreta’ koji su doveli do upozorenja pilota o mogućim katastrofalnim posljedicama.
British Airways Airbus A320 je  u nedjelju 17. travnja 2016. , slijetao na Londonsku zračnu luku Heathrow iz Ženeve sa 132 putnika i pet članova posade, kada je u 12.50pm pogođen dronom. Iz British Airways-a su potvrdili da je zrakoplov sletio sigurno i potpuno je pregledan od strane inženjera prije nego je dobio odobrenje za nastavak prometa.
Istragu je preuzela Metropolitan Police , međutim kako je potvrđeno od Uprave zračnog prometa / Civil Aviation Authority’s (CAA), u većini slučajeva operater / vlasnik drona nije registriran od strane policije.

UK Airprox Board, tijelo koje istražuje incidente u UK zračnom prostoru, u samo 6 mjeseci 2015. g, potvrdilo je 4 ozbiljna incidenta među 23 registrirana ‘bliska susreta’ zrakoplova i bespilotne letjelice.
Sindikat pilota UK, Balpa zalaže se za registar korisnika, nakon niza incidenata u glavnim zračnim lukama diljem zemlje, uključujući Heathrow, Gatwick i Manchester u posljednjih godinu dana. Bilo je samo pitanje vremena kada će se dogoditi prvi sudar sa dronom, imajući u vidu da velikim brojem operiraju amateri koji ne razumiju rizike i pravila.
Stručnjaci su složni u nužnosti uvođenja strožijih pravila . Osobe koje upravljaju dronovima u kontroliranom zračnom prostoru potencijalno dovode živote u opasnost, te bi trebali biti predmetom najjačih mogućih zakonskih sankcija. Nužno je poduzeti niz praktičnih koraka, uključujući i zahtijev o obveznoj registraciji dronova, oštrije kazne za neodgovorno ponašanje, a i tehnološka rješenja kojima bi se u prvom redu spriječio ulazak dronova u ograničeni zračni prostor.
Ranije ove godine iz Oxford Research Grupe istaknut je rizik od civilnih bespilotnih letjelica koje bi se mogle koristi od strane terorista ili kriminalnih skupina, te predložena primjena “geo-ograde”, tj. obveze proizvođača drona da u svoje letjelice instaliraju GPS koordinate no-fly zone čime bi se onemogućilo njihovo funkcioniranje u tim područjima.

Američki FAA je još krajem 2015. donio regulativu obveznog registriranja svih bespilotnih letjelica , težine od 250g do 25kg.

Letačke operacije sustavima bespilotnih zrakoplova i letenje modelima zrakoplova u Republici Hrvatskoj uređeno je Pravilnikom o sustavima bespilotnih zrakoplova.  
Sukladno tom propisu, letačke operacije (radovi iz zraka) sustavima bespilotnih zrakoplova mogu izvoditi fizičke i pravne osobe koje su, u zavisnosti od rizika koji namjeravane operacije predstavljaju za okolinu u kojoj se izvode, Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo izjavile sukladnost propisu ili ishodile odobrenje za izvođenje letačkih operacija.
U organizaciji Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ), u veljači 2016. održana je radionica za rukovatelje zrakoplovnih modela i operatora sustava bespilotnih zrakoplova. Prezentaciju aktivnosti HKZP u odnosu na korištenje sustava bespilotnih zrakoplova, pogledajte ovdje .

Foto: ilustracija Avioradar arhiva 

Odgovori