Let Croatia Airlinesa OU491/CTN82W zbog magle i potresa završio u Dubrovniku

Let OU491/CTN82W Croatia Airlinesa koji je krenuo iz Londona prema Zagrebu, suočio se s nizom neočekivanih izazova koji su zahtijevali žurnu promjenu plana leta. Airbus A319 s registracijom 9A-CTL bio je opremljen i spreman za rutinsko putovanje, no situacija na terenu u Zagrebu pokazala se kao ključni faktor u promjeni odredišta.

Dolaskom u zonu zagrebačke zračne luke, posada leta OU491 obaviještena je o Low Visibility Procedures (LVP) koje su na snazi. Budući da prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže AvioRadar, kopilot (na letu su bila dva kapetana) nije bio ovlašten za operacije u ovakvim uvjetima na toj poziciji, let je ušao u holding u 20:40 po lokalnom vremenu, dok se tražilo alternativno rješenje.

Split, inicijalno alternativno odredište, brzo je postao neizvediv zbog potresa koji je zahvatio područje, a koji je zahtijevao dodatne sigurnosne preglede staze i stajanke. Ova situacija primorala je posadu na dodatnu prilagodbu plana leta.

Konačnom odlukom let je preusmjeren prema Dubrovniku. Ovaj potez, iako izvan uobičajenih okvira, omogućio je sigurno prizemljenje zrakoplova i putnika. Dubrovački aerodrom, spreman i opremljen, uspješno je prihvatio let OU491 u 21:40 po lokalnom vremenu, pružajući putnicima neočekivan kraj njihovog leta.

Ostaje pitanje kako je Croatia Airlines na let iz Londona stavila posadu koja nema potrebno obrazovanje za slijetanje po uvjetima koji su uobičajeni u ovo doba godine na zračnoj luci Zagreb.

Napominjemo da su ostali zrakoplovi u tom razdoblju uspješno slijetali.

Odgovori