Konferencija Međunarodnog udruženja za zrakoplovni engleski jezik (ICAEA)

U Dubrovniku se u ponedjeljak i utorak, 24. i 25. travnja 2017. održava 30. konferencija Međunarodnog udruženja za zrakoplovni engleski jezik (International Civil Aviation English Association – ICAEA) kojoj je domaćin Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP).

Na konferenciji će sudjelovati 116 sudionika iz cijelog svijeta, što je najveći broj do sada. 

Kako je neposredno prije otvaranja konferencije za Avioradar rekao direktor HKZP, Dragan Bilać,  odaziv ih je ugodno iznenadio i nisu očekivali ovoliki broj zainteresiranih sudionika iz svih krajeva svijeta.


Domaćini – Dragan Bilać,direktor HKZP i Hrvoje Skokandić ,voditelj dubrovačke podružnice HKZP

Gospodin Bilać je  sudionicima poželio dobrodošlicu, kratko ih upoznao sa ustrojem i radom Hrvatske kontrole zračne plovidbe te gradom domaćinom, Dubrovnikom.

Nakon njega, riječ su dobili kap. Miguel Marin te predsjednik i dopredsjednik ICAEA-e Michael Kay iz Tajlanda i Terence Gerighty iz Francuske koji su objasnili nastanak i djelovanje ICAEA organizacije.

ICAEA je udruženje osnovano 1984. koje promiče pravilnu uporabu engleskog jezika kao čimbenika sigurnosti zračnog prometa i podiže razinu svijesti o važnosti jezične kompetencije i njezinog utjecaja na sigurnost, kvalitetu usluga i poslovnu učinkovitost.

ICAEA okuplja preko 350 članova iz više od 75 zemalja svijeta – od regulatora, zrakoplovnih prijevoznika, pružatelja usluga u zračnoj plovidbi, kontrolora zračnog prometa i pilota do akademske zajednice, jezičnih stručnjaka i ostalih čimbenika. Putem redovnih konferencija razmjenjuju se znanja, iskustva i nove spoznaje te potiče suradnja između različitih profesija, zrakoplovne industrije i obrazovnih institucija.

ICAEA nastoji unaprijediti standarde i razumijevanje uloge engleskog jezika koji koriste različite profesije u zrakoplovstvu: piloti i kontrolori u govornoj komunikaciji, međunarodne posade, tehničko i zemaljsko osoblje i organizacije za osposobljavanje.

Zahtjeve jezične sposobnosti i razine znanja uvela je 2005. Organizacija za međunarodno civilno zrakoplovstvo (International Civil Aviation Organisation – ICAO) u cilju standardiziranja načina i sredstava provjere jezične sposobnosti. ICAO je definirao 6 razina jezične sposobnosti, od prve – „pretpočetne“ do šeste – „ekspertne“, a četvrta – „operativna“ razina je minimalna razina jezičnoga znanja sigurna za obavljanje govorne komunikacije između kontrolora i pilota.

ICAEA potiče razvoj tih smjernica i alata i promiče usklađene standarde u cilju unapređenja komunikacije na engleskom jeziku u zrakoplovstvu.

Dvodnevna konferencija je nastavljena radionicama. 

Foto: Avioradar N.S. (Dubrovnik 04/17)

 

 

Odgovori