INTERVJU: Zrakoplovstvo u službi razvoja odredišta – mr.sc. Martina Bienenfeld

Razgovaramo s direktoricom Turističke zajednice grada Zagreba, gospođom mr.sc. Martinom Bienenfeld, o uspjesima Turističke zajednice Grada Zagreba i ulozi zračnog prometa u razvoju grada Zagreba kao turističkog odredišta. Avioradar se zahvaljuje gospođi Bienenfeld na izdvojenom vremenu.

 

  • Zagreb je na putu postizanja stopostotnog povećanja u dolascima i noćenjima u odnosu na pretkriznu 2008. godinu, te godinama bilježi rast fizičkog prometa, znatno većeg od prosjeka hrvatskog turizma. U 2017. godini po broju je dolazaka bio najposjećenije odredište u Hrvatskoj i regiji. Što vidite kao glavni generator rasta ?

 

Moram Vas malo korigirati jer Zagreb nije na putu postizanja stopostotnog povećanja u dolascima i noćenjima u odnosu na 2008., već je naš grad taj put prešao zaključno s 2017. godinom. Naime, ukoliko uspoređujemo rezultate 2008. s rezultatima 2017. godine, možemo vidjeti da je ostvareno 102% više dolazaka i 101% više noćenja. Kao glavni generator rasta vidim sinergiju i suradnju svih sudionika u zagrebačkoj turističkoj ponudi, bez kojih ovakav uspjeh Zagreba, u turističkom smislu, ne bi bio moguć. U kreiranju našeg ukupnog turističkog proizvoda, uredi Grada Zagreba vrlo su zaslužni za podršku. Tu su i institucije vezane za turizam i, u konačnici, turistička industrija. Grad Zagreb ključan nam je partner za poboljšanje uvjeta boravka gostiju u gradu kroz razvitak infrastrukture i pružanje podrške našim projektima, a iznimno važna je i naša odlična suradnja s Hrvatskom turističkom zajednicom i njezinim predstavništvima. Svakako snažan vjetar u leđa turizmu grada dali su i građani Zagreba svojim proaktivnim sudjelovanjem u kreiranju turističke ponude i unapređenjem usluga.

 

  • U kojoj mjeri biste podržali ili osporili tezu o Zagrebu kao avioodredištu? Koji udio gostiju u grad Zagreb dolazi zrakoplovom ?

 

U potpunosti bih podržala tezu o Zagrebu kao avioodredištu jer, prema istraživanjima koja smo radili, oko 55% gostiju dolazi zrakoplovom u naš grad, 30% automobilom te 15% ostalim prijevozom.

 

  • Uspjeh zagrebačkog Adventa iz godine u godinu fascinira, no čini se kako Zagreb sve dosljednije prati koncept turizma 365.  Na koje ste ostale projekte najponosniji ?

 

Zagreb ima događanja tijekom cijele godine i ne poznaje sezonu u klasičnom smislu te riječi već nam ona traje 365 dana. Evo, sada ulazimo u početak proljeća u Zagrebu koje nam vraća na ulice brojna događanja na otvorenom kao što su Cest is d’best, Art Park, Floraart i još razna druga događanja koja se preko bogatog ljeta i gastronomske jeseni završavaju s najboljim adventom u Europi. TZGZ podupire velika, značajna događanja koja imaju svoju publiku i zbog kojih gosti ciljano dolaze u Zagreb, ali isto tako i neka druga, manja, događanja koja, pak, stvaraju dodatni sadržaji i sastavni su dio naše turističke ponude. Kako TZGZ nastavlja profilirati Zagreb i kao „city break“ odredište, razvijamo samostalno ili u suradnji s partnerima turističke proizvode koji samostalno privlače goste u naš grad. Posebno bih izdvojila nove projekte: Muzeji izvan muzeja, Crossover festival, Piknik u Maksimiru, ali i već tradicionalne, posebno važne kulturno-turističke manifestacije poput Međunarodne smotre folklora, Ljeta u MSU, Ljetnih noći teatra Exit, INmusic festivala, Zagreb Classica i mnogih drugih. Najponosnija sam na novi projekt TZ Zagreba – Festival svjetla Zagreb.

 

  • Postoje li pokazatelji koji govore u prilog zamisli o još jednom mega događaju po uzoru na Advent, ali u drugo doba godine ili potencijal vidite u spretnom sljubljivanju mnoštva „manjih“ sadržaja?  Često u posljednje vrijeme spominjete potrebu rada na kakvoći sadržaja čiji su rezultati već primijećeni na posljednjem zagrebačkom Adventu. Je li generiranje još jednog snažnog motiva dolaska pomoću mega događaja poželjno i u kojem roku?  

 

Projekti TZGZ-a, Festival svjetla Zagreb, koji je nedavno završio, te tri puta za redom najbolji u Europi – Advent u Zagrebu, primjer su pametnog, kvalitetnog i održivog razvoja jer posebno doprinose profiliranju odredišta, njegovom brendiranju i prepoznatljivosti. Svakako namjeravamo nastaviti razvijati Festival svjetla na način što bi u skorije vrijeme postao jedan od generatora snažnog motiva dolaska u Zagreb, ali isto tako vidimo i razvijamo potencijal u sljubljivanju, točnije zajedničkom predstavljanju mnoštva „manjih“ sadržaja na čijim temeljima je i nastala naša uspješna ljetna kampanja. Naime, Turistička zajednica grada Zagreba provodi sveobuhvatne online i offline ljetne i zimske marketinške kampanje Zagreb Summer Tour i Advent in Zagreb koje su, a u svrhu promocije našeg grada kao atraktivnog turističkog odredištai informiranja potencijalnih posjetitelja, zaslužne, između ostalog, za sve bolje rezultate Zagreba.

 

  • Pitanje kokoši ili jajeta: sezonalnost – otvaraju li se ili produljuju sezonske zračne linije kao posljedica postojanja kvalitetnog sadržaja ili razvoj sadržaja dolazi na prvom mjestu, nakon čega je tek moguće očekivati dolazak novih zračnih linija ?

 

Razvijanje kvalitetnog sadržaja i ponude glavni je preduvjet za bolje rezultate. Naime, tek kada imamo konkretan turistički proizvod, tj. znamo što nudimo i promoviramo, možemo provoditi i marketinške kampanje te njima privlačiti goste sa svih strana svijeta. Ovisno o zanimanju, zračni prijevoznici zatim otvaraju nove linije ili produljuju sezonske, a to, naravno, utječe na turističke rezultate pojedinog odredišta.

 

Foto: TZ Zagreb – arhiva

  • U kojoj mjeri ste zadovoljni učinkom otvorenja novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke “Franjo Tuđman”?

 

Izuzetno sam zadovoljna i to je strateški projekt koji je Zagreb u potpunosti svrstao uz bok europskim metropolama. Koliko je takav projekt značajan za naš grad najbolje govori činjenica kako je u prosincu prošle godine Međunarodna zračna luka “Franjo Tuđman” prvi put u svojoj povijesti nadmašila broj od tri milijuna putnika u jednoj godini. Isto tako, nedugo nakon njezinog otvorenja, Lonely Planet, jedan od najprestižnijih svjetskih turističkih vodiča, stavio je Zagreb na vrh svojeg popisa najpoželjnijih i najuzbudljivijih europskih odredišta u 2017. godini. U objašnjenju priznanja, stručnjaci Lonely Planeta Zagreb su doživjeli kao grad koji je istovremeno kozmopolitski i alternativan, a istaknuli su i da je vrlo dobro povezan s europskim i izvaneuropskim gradovima zahvaljujući, uz ostalo, i novoj zračnoj luci “Franjo Tuđman”. Učinci su dugoročni, perspektiva je iznimno obećavajuća i drago mi je da je Zagreb dobio ovako reprezentativnu međunarodnu zračnu luku.

 

  • S obzirom na raspon godišnjih projekata i promotivnih aktivnosti, proračun TZGZ ureda se doima iznenađujuće skromnim. Na koji način se kao ured Turističke zajednice uključujete u modele udruženog oglašavanja prema avio tržištima? Jesu li partneri TZGZ-a zračni prijevoznici ili Međunarodna zračna luka Zagreb? Na koji način držite da je moguće ojačati potporu uredu u smislu razvoja avio programa (veća boravišna pristojba ?)

 

TZGZ zajedno s HTZ-om sudjeluje i u modelima udruženog oglašavanja (namijenjenima domaćim hotelijerima i DMK), ali i u posebnim strateškim projektima sa stranim zračnim prijevoznicima. Naši partneri su neposredno zračni prijevoznici, a ove godine smo strateški odlučili podržati letove iz Kanade, Njemačke, Skandinavije i Poljske. Osim toga, zajedno s HTZ-om ulažemo sredstva za promociju Zagreba i Hrvatske unutar dvije najznačajnije mreže putničkih agencija za luksuzni segment u SAD-u – Virtuoso i Signature. Istaknula bih i dugogodišnju suradnju s našim nacionalnim prijevoznikom Croatia Airlinesom kojeg rado podržavamo u promociji ruta za Zagreb, a posebno nas veseli otvaranje novih avioveza između Zagreba i europskih odredišta. Tu je i suradnja s našim partnerom Turkish Airlinesom s kojim ove godine, zajedno s HTZ-om, planiramo zajedničku promociju Zagreba na tržištu Singapura i Južne Koreje, a svakako računamo i na nastavak suradnje u vidu promocije odredišta putem TA mreže. Potpora u financijskom smislu uvijek može biti veća, no istaknula bih kako ona nije jedini način moguće suradnje. Naime, TZGZ sa zračnim prijevoznicima nastoji uspostaviti dugoročni partnerski odnos i kroz studijska putovanja agenata i novinara, organizaciju ciljanih posebnih prezentacija za turističku industriju te fokusirane marketinške aktivnosti na tržištima od zajedničkog interesa. Uz to, kao što sam ranije istaknula, gradimo imidž Zagreba kao atraktivnog, cjelogodišnjeg turističkog odredišta te razvijamo i unaprjeđujemo turističke proizvode od kojih su već neki postali motiv dolaska u naš grad pa, zahvaljujući tome, ujedno i zračni prijevoznici lakše i po boljoj cijeni uspijevaju prodati svoje letove.

 

  • Kao ured Turističke zajednice koji prati strukturu gostiju, na koji način vrednujete utjecaj tradicionalnih legacy carriera na Zagreb kao odredište, ponajprije zračnih prijevoznika koji obavljaju long haul letove? Što mislite o razvoju low cost carriera u gradu Zagrebu?  Obzirom na sve veći udio obiteljskog smještaja i hostela u ukupnim smještajnim kapacitetima, te, s druge strane, relativno skromnim udjelom leisure i/ili low cost prijevoznika pri Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, smatrate li da postoji neravnoteža u ponudi letova i obliku smještaja – ili ta dva segmenta prema Vašem mišljenju nisu povezana jedni s drugim ?   

 

Prema istraživanju stavova i potrošnje gostiju u Zagrebu kojeg trenutačno provodimo, polovica gostiju grada Zagreba u naš grad dolazi upravo zrakoplovom, a od čega je veliki broj upravo iz long haul odredišta kao što su SAD i Južna Koreja. Prisutnost low cost letova je zasigurno važna za razvoj city break segmenta, no danas i linijski zračni prijevoznici nude posebne tarifne razrede, kao što je npr. FlyEasy koji je cjenovno vrlo konkurentan. Što se smještaja tiče, zagrebačka ponuda je raznovrsna, a vesele nas najave otvaranja novih kapaciteta koji će dodatno unaprijediti hotelsku ponudu Zagreba. Ipak, to ne znači da gosti koji putuju klasičnim linijskim zračnim prijevoznicima a za svoj smještaj biraju isključivo hotele, već, ovisno o svojim preferencijama, ali i godinama, rado odsjedaju i u privatnom smještaju te hostelima.

 

  • Poslovni turizam – dok je Zagreb iznimno uspješan u privlačenju leisure gostiju tijekom toplih mjeseci i blagdanskog razdoblja (Advent), često se čuju kritike kako Zagreb zaostaje za većim regionalnim metropolama u segmentu poslovnih (nekoć zvanih MICE) putovanja, što se odražava i na svojevrsnu sezonalnost. Do koje mjere “drži vodu” teza kako je Zagrebu potreban velik kongresni kapacitet koji će omogućiti organizaciju dovoljno velikih događaja? Je li problem u kapacitetu ili manjku potražnje ili, pak, nečem trećem? Što kao ured Turističke zajednice možete učiniti za potporu ostvarenja takvih projekata? Konferencija CETS (Central European Tourism Summit) planirana za prosinac 2018. –  o čemu se radi i koja su Vaša očekivanja?

 

Zagreb je prema prirodi stvari prvenstveno poslovno odredište. Cjelogodišnja dostupnost zračnim prijevozom, sveučilišno i znanstveno središte zemlje, sjedište različitih udruženja i tvrtki, izbor kongresnih hotela, posebnih povijesnih prostora i ostalih kongresnih kapaciteta, pozicionira Zagreb kao kongresno i poslovno središte države. Potrebno je naglasiti i kako su poslovni dolasci uvjetovani poslovnim razlozima na koje izravno utječe gospodarska aktivnost.

O sezonalnosti u Zagrebu nije nikako moguće govoriti na način na koji se to čini na razini obalnih odredišta, o čemu govore i brojke dolazaka i noćenja tijekom cijele godine. Značajni uspjesi u tzv. leisure segmentu su vidljiviji jer se radi o velikim gradskim događanjima koja okupljaju velik broj domaćih i stranih gostiju, ali i građana Zagreba koji uživaju u Adventu, različitim festivalima i uličnim zbivanjima. Takvih je događanja do prije nekoliko godina bilo znatno manje, osobito u zimskim i ljetnim mjesecima koji su doživjeli najveći preobražaj kada je u pitanju turistička atraktivnost Zagreba. Navedena događanja svakako pomažu vidljivosti Zagreba na međunarodnoj razini i predstavljaju dodatni uteg na vagi čak i pri odabiru odredišta za neka poslovna događanja.

Nadalje, Zagreb, za razliku od većine ostalih “regionalnih” metropola, ima unutar Hrvatske i druga odredišta poput Dubrovnika, Opatije, Splita, Šibenika, Istre te brojnih drugih hrvatskih gradova i regija koji predstavljaju značajna odredišta kada su u pitanju kongresi, a posebno incentive putovanja i različita korporativna događanja.

Oko potrebe izgradnje kongresnog centra u gradu Zagrebu postoji konsenzus svih relevantnih dionika, Grada i struke, a najznačajnija uloga TZGZ je promocija grada, u ovom slučaju kao kongresnog odredišta, te pomoć organizatorima različitih vrsta skupova u odabiru Zagreba kao domaćina. U domeni svog poslovanja, TZGZ doprinosi zajedno s ostalim dionicima ostvarenju ovog velikog strateškog projekta gdje najvažniju ulogu svakako ima Grad koji će, imajući u vidu širu sliku vezanu uz razvoj Zagreba, donijeti konačnu odluku na korist, u prvom redu svojih građana, a onda i njegovih gostiju.

Central European Tourism Summit (CETS) je međunarodna turistička burza koja će biti organizirana u Zagrebu 4.-5. prosinca ove godine. Riječ je o B2B sajmu namijenjenom turističkim profesionalcima zainteresiranima za srednju Europu, Hrvatsku, kao i zemlje u okruženju. To će po značaju biti do sada najveći poslovni turistički sajam organiziran u Hrvatskoj.

 

  • Ohrabruju najave mnoštva hotelskih projekata u gradu Zagrebu.  Čini se kako se nikad do sada nije pokretalo toliko hotelskih projekata sa 4 i 5 zvjezdica. Što od navedenog smijete komentirati, koje buduće hotelske projekte biste izdvojili kao dobre primjere (po veličini ili konceptualno) ?

 

Za sada nam je najavljeno otvaranje jednog novog hotela pod vodstvom Ugo grupe i dva nova hotela iz grupacije Hilton. Hotel Canopy by Hilton planira se otvoriti u drugoj polovici 2018., a riječ je o dizajn hotelu namijenjenom zahtjevnijim gostima. Zagreb će, nakon Reykjavika, biti drugi grad u Europi u kojem će taj hotelski brend biti otvoren. Drugi hotel, Hilton Garden Inn, otvorit će se u drugoj polovici 2019. godine, a namijenjen je najširoj publici. Najave otvaranja novih kapaciteta značajno će unaprijediti ne samo smještajnu, već i kongresnu ponudu Zagreba.

 Foto (naslovna) ©  Sanjin Strukić / Pixsell

Odgovori