[INTERVJU] Captain Joe

 

Na PilotExpo-u u Berlinu upoznali smo Joea, poznatog vlogera pod imenom ‘Captain Joe’, trenutačno prvog časnika na 747-400F luksemburškog teretnog prijevoznika Cargolux. Više o dojmovima s letova u Hrvatsku, karijernim izazovima te doživljajima iz pilotske kabine pročitajte u intervjuu:

U inicijalnom razgovoru ste spomenuli kako ste u prethodnom zračnom prijevozniku, Air Berlinu, letjeli i u Hrvatsku. Kako su Vas se dojmili prilazi Splitu i Durbovniku?
“Vrlo su mi se svidjeli, posebno onaj Dubrovniku, jako je slikovit i dojmljiv. Sjećam se jednom kako smo u Dubrovniku imali AOG (Aircraft On Ground) zbog tehničkih problema i kako smo morali prenoćiti. Tada me se grad posebno dojmio.”

Jeste li imali priliku ljetovati u Hrvatskoj?
“Nisam još, ali svakako planiram. Prijatelji mi često govore kako je kod vas jako lijepo i čisto more. Čuo sam puno lijepih stvari o Hrvatskoj, posebno od svoje sestre koja je ljetovala tamo, i svakako planiram doći.”

Zašto se bavite vlogom?
“Dobro pitanje. Prvenstveno zbog informiranja javnosti. Iako je društvo koje zanima zrakoplovstvom jako malo, ono svakako postoji i cilj mi ga je upoznati s problemima s kojima sam se susretao u letačkoj školi. Uz to, postoji mnogo nejasnih stvari u zrakoplovstvu i moj prvenstveni zadatak je pokušati objasniti sve to i motivirati ostvariti snove u zrakoplovstvu.”

Kako danas gledate na svoju popularnost? Jeste li očekivali tako nešto?
“Uopće nisam očekivao ovakvu popularnost. Da budem iskren, ovdje, na Pilot Expo-u, prvi sam put bio uživo sa svojim pratiteljima i iznenadila me njihova upućenost i zainteresiranost za moj rad. Sjajno je bilo razgovarati s tim ljudima i dobiti povratnu informaciju o vlastitom radu. Sve me to gura naprijed jer uistinu vidim da sam pomogao mnogima.”

Što mislite o vlogerima koji se bave sličnim temama?
“Sve ih gledam kao partnere jer ne postojie dva identična vlogera. Svi se međusobno upotpunjujemo i dijelimo iskustva. Naravno da postoji mali natjecateljski duh ,ali ne gledam ni na koga kao suparnika.”

 

Jeste li oduvijek htjeli postati pilotom ili ste to dogodilo spontano?  
“Pa, mogao bih reći kako se sve to odigralo više-manje spontano. Istina je kako mi je san bio postati pilotom od pete godine, ali sam tek s 14 godina odlučio kako se tim želim baviti u životu, a što je za mene bilo dosta kasno.”

Što mislite o budućnosti u zrakoplovstvu? Zrakoplovi bez pilota?
“Trenutačno zrakoplovna industrija doživljava veliki uzlet. Prijevoz putnika i tereta značajno raste što je gotovo nevjerojatno, toliki zračni prijevoznici koji nagomilavaju zrakoplove, jednostavno nevjerojatno. Govoreći o zrakoplovima bez pilota, to se neće dogoditi još barem 50 godina, nikako. Ne želim jamčiti, ali poprilično sam siguran. Ljudski čimbenik je jako bitan i uvijek će biti. Mislim kako su naši poslovi pilota za sada sigurni, barem za one mlade koji možda ovo čitaju.”

Mislite li da je pilot u zrakoplovu psihološki ili više tehnički čimbenik?
“Mislim kako psihološki čimbenik utječe na to kako bi putnici radije imali ljudsko biće u pilotskoj kabini nego što bi letjeli sa saznanjem da letom upravlja računalo. Stalno slušamo kako su razni sustavi “hakirani” pa koliko bi onda teško moralo biti hakirati zrakoplov? I tada bi praktički imali zrakoplov s 200 ili 300 putnika na daljinsko upravljanje. To mi zvuči previše strašno. Mislim da će putnici uvijek voditi glavnu riječ po tom pitanju i ako oni žele pilote, piloti će upravljati zrakoplovom.”

Svjedoci smo velikog rasta u zrakoplovstvu, stope rasta su dvoznamenkaste, zračni prijevoznici naručuju puno novih zrakoplova. Mislite li kako će se to nastaviti ili su dani takvom rastu odbrojeni?
“Definitivno će se taj trend nastaviti, ali do neke granice, ovakav rast ne može biti beskonačan. Iskreno, osobno ne bih ulagao u zrakoplovstvo jer su pomaci jako veliki, razlike u rastu ili padu ogromne i jedan dan ste na vrhu, a drugi na dnu. Ne bih mogao biti siguran u toj industriji kao ulagač jer ne možete biti uvjereni u siguran rast te industrija.”

Koji je Vaš komentar na sadašnje stanje u kojoj male zrakoplovne tvrtke propadaju i onda ih velike kupuju? Mislite li kako je to prirodni proces selekcije ili se velike tvrtke žele riješiti konkurencije po svaku cijenu?
“Hm, teško pitanje. Mislim da je posjedovati i voditi malu zrakoplovnu tvrtku pogotovo u Europi jako teško jer će vas konkurencija uvijek na neki način nadmašiti. Ostalo ne mogu komentirati jer je to jako teško pitanje, ali budućnost će nam sigurno donijeti odgovore. Činjenica je da velike tvrtke, pogotovo low cost tvrtke, ubijaju manje i pored takvih one ne mogu opstati. To je činjenica, tužna, ali istinita.”

 

Kad ste prvi puta letjeli na Boeingu 747? Koje su razlike u letenju između 747 i A320, koji je zrakoplov lakše letjeti?

“Prvi put sam letio Boeing 747 1.7.2018., ako se dobro sjećam, a razlike… Ha, dobro pitanje. Rekao bih da je vjerojatno lakše letjeti Airbus. Boeing je više “hands on flying“, na primjer, Boeing je potrebno “trimati” dok piloti na Airbusu to ne rade. Mogu reći kako A320 oprašta neke pilotove greške, kao na primjer manje korekcije na “short final” dok, ako na 747 na 500 ft niste poravnati sa sredinom staze, e, onda ste u problemu.”

Teretni letovi ili putnički letovi?
“Teretni. Definitivno teretni. Nemam nikakve dvojbe. Puno više uživam u teretnim letovima, puno je različitih letova i linija, mreža odredišta je fantastična. Ne kažem kako na putničkim letovima nisam uživao, lijepo je bilo pilotirati putničkim zrakoplovima i voditi ljude npr. na odmor, kada su dobre volje i dobro raspoloženi. Bilo je uistinu zabavno. Ali cargo tvrtka za koju sada letim me čini više pilotom. Više sam uključen u procese i operacije što je jako zabavno.”

I za kraj, Airbus ili Boeing?
“Zašto me svi pitaju isto pitanje? 🙂 Trenutačno nemam ništa protiv Airbusa. Airbus proizvodi odlične zrakoplove. Njihov inženjering je nevjerojatan i inovativan, ali trenutačno uživam u letenju na Boeingu 747. Možda se to promijeni. Možda ću za nekoliko godina više željeti letjeti na Airbusu, tko zna. Ali Airbus mi je prva ljubav, to se ne zaboravlja.”

Ovim putem želimo zahvaliti Captain Joeu na odvojenom vremenu i zeželjeti mu još mnogo uspješnih letova.

Foto © Fly With Captain Joe, Avioradar

Odgovori