HSPP – Drugo otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske

U redakciju Avioradara je iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota pristiglo Drugo otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske koje prenosimo u cijelosti:

 

UPOZORAVALI SMO U SIJEČNJU ŠTO ĆE SE DESITI:

 

CROATIA AIRLINES SE RASPADA

IZBOR NOVOG DIREKTORA JE POSTAO DEBAKL

 

  Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) u siječnju je poslao apel predsjedniku Vlade  https://goo.gl/cchrm1  , a s problemima Croatia Airlinesa na sastanku 14.02. stručnom prezentacijom upoznao i ministra prometa https://goo.gl/a97xk1  Tada smo upozorili na alarmantnu situaciju u kompaniji i izrazili bojazan da će se cjelokupni sustav Croatia Airlines raspasti. Nažalost, pokazalo se da smo u pravu.

 

Kompanija je pred kolapsom, a sezona je počela.

 

  Croatia Airlines se radi katastrofalno nerealnog planiranja rokova za zimsko održavanje aviona dovela u situaciju da je počela sa ljetnim redom letenja bez dva vlastita aviona koji će imati kašnjenje s ulaskom u promet od mjesec i pol dana. Zato se na letove aviona Dash Q400 stavljaju Airbusi A319/A320, pa su avioni sa 174 sjedala, umjesto onih od 76 sjedala, prevozili po 17 putnika i gubili enorman novac.

 

  Nakon što je povećan broj letova u ožujku, pa se više nije mogla snalaziti sa vlastitim „nadomjescima“, kompanija je počela unajmljivati vrlo skupe avione da uskoče na mjesto aviona koji su kasnili iz Tehnike. Samo u 12 dana od 23.3. do 3.4. unajmili smo 13 aviona od tri različita prijevoznika iz istočne Europe.

 

  No, kompanija sve teže unajmljuje avione, jer su u travnju raspoloživi avioni na tržištu Europe već zauzeti dugoročnim najmovima. Zbog nemogućnosti najma potrebnog broja aviona Croatia Airlines je počela otkazivati letove, između ostalih i one subvencionirane od države. Samo u posljednjih nekoliko dana otkazano je 18 letova, što je skoro 3 leta dnevno. Od sredine ožujka vrlo je malo dana kada nije bilo otkazanih letova, a nekih dana ih je bilo i nekoliko dnevno.

 

  Iz kompanije je otišlo 1/2 mehaničara, 1/3 pilota i 1/4 stjuardesa. Egzodus se nastavio i u posljednjih četiri mjeseca, zbog čega su operacije i dovedene u pitanje. Kao što smo najavili u veljači, radi nedostatka mehaničara avioni kasne sa servisa više od mjesec i pol dana, zbog čega je kompanija odlučila plaćati strane mehaničare po 300 eura dnevno  https://goo.gl/AdAUVr uz plaćene sve troškove za put i život.

 

  Zbog nedostatka mehaničara ovo stanje će se produžiti do 15.5. kada, ako neće biti daljih prolongiranja, iz hangara izlazi zadnji avion. Zbog toga imamo ogroman broj otkazivanja letova i kašnjenja, te putnicima isplaćujemo velike kompenzacije. Uz to plaćamo ekstremno skupe kratkoročne najmove, pri čemu stvaramo nezadovoljstvo kod putnika koji ne lete Croatijinih avionima, već istočnoeuropskim avionima neusporedivim sa standardima kvalitete Croatia Airlines (manji razmak sjedala, strane posade, spartansko uređenje). Zbog nesposobne uprave nepotrebno smo izgubili ogroman novac.

 

Prodajom Londonskih prava na slijetanje (slotova) i imovine, kompanija je ostala bez supstance i resursa potrebnih za izlazak iz krize. Zaduživanje u bankama je otežano i sada već uz drakonske uvjete.

 

 Uz sve to Croatia Airlines godinu i pol dana nema Upravu u punom mandatu. Po treći(!) puta ponovljen natječaj se i dalje neobjašnjivo prolongira. Koliko je ovaj natječaj važan pokazuje da se u završnici (nadamo se) izbora plasiraju i netočne informacije poput one objavljene 18.04 u jednim dnevnim novinama da je na natječaju „pobijedio“ Ranko Ilić no priječi ga maleni problem sa sukobom interesa https://goo.gl/o2dMX6  Informacija je odmah demantirana iz ministarstva prometa.  Croatiju Airlines su uništile katastrofalne, politički podobne Uprave i ovo je posljednja prilika da se izbjegne stečaj.

 

Croatia Airlines se nalazi pred kolapsom i izbor novog direktora kompanije je izbor samo između dvije opcije: bankrota ili mogućeg oporavka kompanije.

 

Mi, piloti kompanije otvoreno i bez ikakvih političkih primisli i skrivenih interesa, bez želje da osobno uvrijedimo bilo koga, smatramo da se cijeli slučaj uz samo malo dobre volje može vrlo lako riješiti, jer se po našem dubokom uvjerenju radi o izboru između jednog jedinog ozbiljnog kandidata  i trojice koji niti u primisli nemaju profesionalne reference, rezultate i karakterni profil za poziciju direktora Croatia Airlinesa. Piloti, kabinsko osoblje i mehaničari daju ničim uvjetovanu podršku g. Bošku Matkoviću kojeg struka pamti po vrlo dobrom stanju u kojem je ostavio Zračnu Luku Zagreb. Radi se o izrazito, neusporedivo kvalitetnijem kandidatu od ostale trojice koje zbog svojih referenci nije moguće ozbiljno razmatrati.

 

Kandidati za poziciju direktora Croatia Airlines:

 

  1. g.Boško Matković – bivši direktor Zračne luke Zagreb (ZLZ) sada MZLZ Franjo Tuđman. Motor ideje gradnje novog terminala kojeg je doveo od ideje do faze pred početak gradnje. Preuzeo je problematičnu kompaniju i u 8 godina doveo ZLZ do profitabilnosti, vrativši 70 mil. eura dugova i kredita prethodnih Uprava. U stari terminal, opremu za navigaciju i komunikaciju investirao 35 mil. eura. Planirao je u to vrijeme i projekt cargo grada i vlastitu distribuciju goriva zrakoplovnim kompanijama. Na kraju mandata, broj putnika je povećan 100% uz 27 mil. eura plusa na računu kompanije. Struka ga je zapazila pri početku mandata kada je u tada još uvijek lošoj poslovnoj situaciji shvatio što je prioritet i  investirao u navigacijsku opremu ILS CAT3 koje je omogućila slijetanja po magli i prekinula agoniju zimskih operacija prisutnu od početka rada aerodroma Zagreb.

 

  1. g.Jasmin Bajić – trenutni v.d. direktor Croatije je dugogodišnji zaposlenik (od 1994.) na pozicijama u top menadžmentu. Zadnja pozicija mu je bila financijski direktor. Gospodin Bajić je 20 godina u vrhu- sukreator loših poslovnih politika. Zadržao je praktički sve ljude na upravljačkim pozicijama i poslovni model koje je naslijedio.

 

  1. g.Zdravko Delić – zastupnik proizvođača aviona Piper. U travnju 2010. imenovan za predsjednika Uprave tada formiranog društva Zrakoplovno tehničkog centra ZTC. (bivši ZTZ) Glavna zadaća mu je bila uspostaviti sustav za civilne poslove (održavanje civilnih aviona). Trebao je uvesti PART-145 regulativu ( tada JAR ), školovati mehaničare, nabaviti dokumentaciju. Trebalo je izvršiti popis dodijeljene imovine i uvesti u poslovne knjige , no to prema našim saznanjima  nije učinjeno.

Kako nije ispunio zadatke koje je tražila Vlada RH,  skupština društva razriješila je g. Delića u srpnju 2013.

 

  1. g.Ranko Ilić – bivši je član kabinske posade Croatia Airlinesa, kasnije postavljen  na mjesto voditelja sektora kabinskih operacija. Gospodin Ilić se pokazao kao vrlo temperamentna i često konfliktna osoba koja je ostavila gorak okus zaposlenicima. Njegov doprinos kompaniji kao direktora sektora kulminirao je anketom u kojoj je više od 90% zaposlenika pod g. Ilićem imenom i prezimenom potpisalo da je nezadovoljno njegovim upravljanjem. Svjestan da je g. Ilić uzrok dijela problema i nezadovoljstva zaposlenika , tadašnji direktor g.Ivan Mišetić formalno ga je smijenio. Potom je i ukinuto za njega uvedeno radno mjesto. Osim sukoba interesa https://goo.gl/qAaFdN  zanimljivo je  da se g. Ilić nakon manje od pola godine javio na natječaj za predsjednika Uprave Croatia Airlinesa bez obzira što je od Vlade RH dobio četverogodišnji mandat za upravljanje Zračnom lukom Zagreb d.o.o. koja je zadužena za funkciju nadgledanja provedbe koncesijskog ugovora za MZLZ Međunarodnu zračnu luku Zagreb. Bez određenih obećanja i garancija, izražavamo sumnju da bi se javljao na novu direktorsku poziciju samo 5 mjeseci nakon imenovanja.

 

 Do sada su Croatiju Airlines uništavali  neuspješni i podobni kadrovi. Toj praksi definitivno treba stati na kraj. Kompaniji treba ozbiljna Uprava koja će ju pokušati spasiti, ako još uopće ima vremena za to.

 

 Mi smo već 17 mjeseci bez kolektivnog ugovora. Dva puta smo otkazali štrajk jer nas je resorni ministar uvjeravao da će problemi biti riješeni. Prvi puta nas je uvjerio da će to učiniti do kraja 2017. godine, a drugi put do 15. travnja ove godine. Oba puta nažalost nije ništa učinjeno. Zbog posljednjeg obećanja bili smo više nego korektni. Nismo izlazili ni sa kakvim priopćenjima za javnost, nismo poduzimali nikakve akcije. Bespomoćno smo promatrali kako Croatia Airlines rapidno propada.

  Stoga nam više ne preostaje baš nikakvo drugo rješenje nego posegnuti za krajnjim mjerama. Obećane su nam kvalitetne promjene, no dobili smo samo daljnje ignoriranje problema kompanije i radnika. Piloti, mehaničari i stjuardese i dalje odlaze. U siječnju smo rekli da želimo ostati ovdje i da ne želimo otići. Više nije problem samo broj radnika u Croatiji, sada je problem i to da nemamo na čemu letjeti.

 

  Bilo bi pogubno da vlasnik  traži Upravu po mjeri osobe koja je negativno obilježila dosadašnju povijest kompanije, kao i produženje mandata trenutnoj Upravi, bez obzira na činjenicu da imamo kandidata koji po svim kriterijima zaslužuje našu podršku i koji je na svim do sada raspisanim natječajima bio evidentno najbolji i više nego ispunjavao sve tražene uvjete. Stoga nas zabrinjava scenarij po kojem i dalje najkvalitetniji kandidat neće biti izabran, već kako to sugerira jedan dnevni list u svom članku pod naslovom „CROATIA AIRLINES PONOVNO BEZ DIREKTORA” objavljenom 18.04.2018. kao pobjednik se podmeće kandidat gosp. Ilić, koji eto samo zbog “glupog i nepravednog zakona” ne može biti imenovan i nadalje, da bi svakako trebalo iznaći scenarij kako prebroditi taj problem, makar i raspisivanjem 4. natječaja! Očito je da je dugogodišnji direktor Croatia Airlines i dalje siva eminencija koja aktivno sudjeluje u donošenju odluka o budućnosti kompanije, ako će je uopće biti.

 

 

Ukoliko je to točno, smatramo ovakav razvoj događaja grubim izigravanjem institucije natječaja i nametanje kadrovskih rješenja protivno zakonu, njihovoj stručnosti, kvaliteti i ukupnom osobnom profilu, a sve u interesu lobija kojeg izravno povezujemo sa svim negativnim zbivanjima u i oko kompanije Croatia Airlines kroz dugi niz godina i koji se zdušno i svim sredstvima zalaže za ovakav rasplet događaja. Nažalost, notorna je činjenica da su interesi nacionalne kompanije podređeni upravo tim privatnim interesima.

 

 

U nedostatku institucionalnog dijaloga preostaje nam samo izravno se obratiti  medijima prije nego posegnemo i prema radikalnijim rješenjima koje bi rado izbjegli na dobrobit sviju nas a pogotovo Croatije Airlines.

 

 

Hrvatski sindikat prometnih pilota

 

Odgovori