EUROWINGS – Ekspanzija na Hrvatskom Tržištu

Predstavljamo gospodina Ivana Oreča – Manager Network Development and Airport Relations, Eurowings, sa kojim smo razgovarali na temu uvođenja dodatnih letova i povećanja kapaciteta prema hrvatskim zračnim lukama.

 Ako se interes zrakoplovne kompanije za određenu destinaciju, u ovom slučaju Destinacija = Hrvatska, promatra kao projekt onda je to zasigurno triger koji može pokrenuti mnoge subjekte vezane posredno ili neposredno uz turističke tokove i otvoriti nove perspektive koje se nude, ali ih i treba prepoznati, ukalupiti, pa onda i materijalizirati.

 Uz kvalitetnu sinergiju svih zainteresiranih čimbenika poput turističkih autoriteta, zračnih luka, ali prvenstveno i lokalnih zajednica, interes koji Eurowingsov poslovni model iskazuje za hrvatsko tržište mogao bi donijeti drugačiji pristup. Može se promatrati kao poziv svim zainteresiranima u lancu, da se aktivno uključe i ponude svatko u svojoj domeni ono što moderan, obrazovan, ali prvenstveno, informiran turist traži, očekuje i spreman je i platiti.

Zrakoplovne tvrtke, u ovom slučaju Eurowings, će se pobrinuti da nam dovede turiste/potrošače, i kako vidimo, računaju na ponudu sadržaja i tijekom zime, primjerene tom periodu godine.

 Poznato je kako na hrvatskim zračnim lukama na obali izgleda krivulja ponuđenih sjedala tijekom ljeta, a kako tijekom zime.

Stoga smo prepoznali Eurowingsov “mig” i zamolili ih za komentar na par pitanja dalje u tekstu.

 Pratimo povećanje kapaciteta Eurowingsa na hrvatskom tržištu iz godine u godinu; da li postoji mogućnost pozicioniranja zrakoplova na nekom od naših aerodroma? Koji su vam planovi s hrvatskim tržištem?

 Trenutno je Eurowings u procesu ekspanzije kao nikada do sada. Ove smo godine najbrže rastući airline, a u protekle dvije godine smo otvorili 3 baze – Munchen, Salzburg i Palma de Malorca. Na primjeru Palma de Malorce može se zaključiti da se želimo širiti van područja Njemačke i otvoriti baze po Europi. Hrvatska nam je jako zanimljivo tržište, u stalnoj smo komunikaciji sa svim aerodromima i otvoreni smo za sve opcije uz odgovarajuću potporu države, turističkih zajednica i zračnih luka. Trenutno nemamo u planu otvaranje baze u Hrvatskoj za ovu i iduću godinu, ali uvijek smo spremni na dijalog.

 Na koji način ćete se probiti ispred Wizz Air-a koji je trenutno najjači LCC, na ovom tržištu.

 Eurowings, za razliku od Wizza leti glavne zračne luke i nudi putnicima više fleksibilnosti uz bolju uslugu, nudimo code-share letove sa svim avioprijevoznicima LH grupe i imamo veću mrežu destinacija od Wizza. Pored toga imamo proizvod prilagođen poslovnim korisnicima koji uvijek rado lete sa nama.

 Koje linije prema HR planirate ostaviti kroz cijelu godinu?

 Trenutno letimo 8 linija prema Hrvatskoj tijekom cijele godine;  4 iz Splita (Koln, Stuttgard, Duseldorf I Munchen)  i 4 iz Zagreba (Koln, Stuttgard, Berlin, te Dusseldorf od ove zime).

Od zime 2018. počinjemo sa prvom cjelogodišnjom linijom iz Pule – prema Düsseldorfu i to 2 puta tjedno. U cilju nam je smanjiti sezonalnost i sigurno ćemo se fokusirati na zimske letove u budućnosti.

 Najavljivali ste otvaranje novih baza širom Europe, možete li nam reći koje aerodrome imate u vidu kao potencijalne baze ili barem na koju regiju se planirate fokusirati?

 U pregovorima smo sa nekoliko zračnih luka oko baziranja zrakoplova. Ne bih htio izlaziti sa imenima, ali radi se o zračnim lukama izvan našeg glavnog tržišta – Njemačke i Austrije.

Da li planirate Brussels Airlines transformirati tj. pridružiti Eurowingsu u modelu Low cost budući su već sada njihove cijene u ponudi za letove npr. iz Zagreba, ali i unutar EU u rangu sa low cost produktom?

 Radimo na modelu integracije Brussels Airlinesa u Eurowings. Kao što ste već i sami naveli, Brussels Airlines ima jako kompetitivne cijene, ali još treba vidjeti na koji način ćemo integrirati Brussels Airlines u Eurowings, ali svakako, puno je lakše kada imate još jedan izrazito kvalitetan airline kao što je SN i jaki HUB kao što je Brussels.

 Na koju tržišnu nišu u HR se fokusirate; da li samo turistiku ili i poslovne putnike?

 Želimo se fokusirati na sve putnike i ponuditi proizvod za svakoga, u čemu i uspijevamo. Svjesni smo konkurencije i njihovih cijena, ali zato je naš proizvod prilagođen svima. Imamo više poslovnih putnika nego bilo koji low cost i taj broj raste iz godine u godinu. Isto tako nudimo sve više i više leisure destinacija, tako da i broj putnika u ovom segmentu raste iz godine u godinu.

 Kako se borite protiv konkurencije kao što su Ryanair i ostali niskotarifni prevozioci na vašem tržištu?

 Intenzivno radino na smanjenju troškova, kako bi mogli ponuditi našim putnicima još niže cijene letova uz bolju kvalitetu usluge i još uspješnije se natjecati sa ostalim niskotarifnim prijevoznicima. Najjači smo niskotarifni prijevoznik u Njemačkoj i uz ovakav rast kakav smo započeli, planiramo dodatno povećanje tržišnog udjela u Njemačkoj i u Europi, ali glavni cilj je dodatno smanjenje troškova na čemu uspješno radimo.

Krajem ove godine Ryanair otvara dvadesetak novih destinacija sa frankfurtskog aerodroma; da li planirate pokretanje linija iz Frankfurta?

 U procesu smo planiranja ljetnog reda letenja za 2018 i trenutno ne bih mogao komentirati naše planove u ovoj fazi.

Da li Eurowings planira povećanje longhaul flote i destinacija? Da li možda vidite neki od hrvatskih aerodroma kao početnu točku za neki od longhaul letova?

 U planu nam je povećanje longhaul flote i broja destinacija. Zasada nam je njemačko tržište u fokusu. Hrvatska ima jako veliki potencijal u sektoru longhaul letova, kako sezonski prema obali, tako i tijekom cijele godine. Nemamo planova širiti longhaul mrežu prema Hrvatskoj u ovome trenutku, ali kako tržište raste i sve je veća potreba za point-to-point letovima, sve je moguće u budućnosti. No, trenutno radimo na prioritetima.

Osijek i eventualno pojačanje broja destinacija budući se bilježi veliki odljev stanovništva prema EU, Irskoj.

 Jako nam je drago što smo započeli letenje prema Osijeku i tako postali jedini strani prijevoznik koji leti sa svih 7 zračnih luka u Hrvatskoj. Osim Hrvata koji koriste liniju Osijek-Stuttgart, također ulažemo napore kako bismo doveli Njemačke turiste u ovaj dio Hrvatske jer Slavonija ima što za ponuditi. Kako imamo dosta planova za Hrvatsku, možemo očekivati još poneku liniju iz Osijeka u budućnosti.

U kojem modelu planirate preuzimanje flote Air Berlin-a i da li neke od linija prema HR planirate pojačati sa tim zrakoplovima.

 Početkom ove godine Lufthansa grupa je preuzela 38 zrakoplova njemačkog Air Berlina u modelu wet lease-a na 6 godina. Eurowingsu je pripalo 33 zrakoplova, dok je Austrian Airline dobio 5 zrakoplova. Sa nekima od tih zrakoplova letimo i prema hrvatskim zračnim lukama.

Da li je moguća kombinacija letova i cijena unutar LH grupe tj. Eurowings u kombinaciji sa LH i Austrian Airlines world wide.

 Od nedavno poslujemo u code-share modelu sa Austrian Airlines u Beču, te sa Lufthansom u Münchenu koji nam omogućuje tradicionalni model suradnje. Na nekim linijama u istom modelu povezani smo i sa Swissom.

 Želja mi je i naglasiti da ove godine očekujemo oko 820.000 putnika u Hrvatskoj, što je povećanje od 50-ak posto u odnosu na godinu ranije. Ove smo godine objavili 12 novih ruta iz Njemačke i Austrije prema Hrvatskoj, te očekujemo da će se ovakav trend nastaviti i kroz naredna razdoblja.

 

  • DBV – 89.000 pax (↑ 77%)
  • ZAD – 95.000 pax (↑70%)
  • PUY – 100.000 pax (↑ 325%)
  • SPU – 290.000 pax (↑ 36%)
  • ZAG – 163.000 pax (↑ 4%)
  • RJK – 64.000 pax (↑ 37%)

 

 Što se regije tiče, i tu planiramo povećati tržišni udio. Ove godine počeli smo letjeti i u Crnu Goru, točnije u Tivat i trenutno razmatramo proširenje mreže, kako prema Tivtu, tako i prema Podgorici.

 Također I u Bosni i Hercegovini planiramo povećati udio Eurowingsa – trenutno imamo 3 rute prema Sarajevu – prošli tjedan smo pustili u prodaju liniju Düsseldorf – Sarajevo. Isto tako u pregovorima smo sa još nekim zračnim lukama u BiH I očekujemo finalizirati pregovore sa nekima od njih kako bismo počeli letjeti iduće godine.

Također smo u stalnim pregovorima sa zračnim lukama Srbije i Slovenije. Tu isto možemo očekivati sve veće prisustvo Eurowingsa u narednom periodu.

Foto: IP – Avioradar

Odgovori