Dronovi – igračka koja ne zanima MUP i CCAA?

Da li prijateljstvo u policiji garantira bezbrižnu “igru” dronovima?

15. kolovoza u poslijepodnevnim satima u Stockholmu, u blizini zračne luke primjećen je dron. Kontrola letenja je iz sigurnosnih razloga sve dolazne letove stavila u “holding” a odlazni su zadržani na svojim pozicijama. 

To nije bio prvi takav slučaj na toj zračnoj luci. Naravno let nije bio propisno prijavljen, a čisto sumnjamo da bi tako blizu ZL bio i dozvoljen od strane zrakoplovnih vlasti.

Upitali smo Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe kakva je situacija u Hrvatskoj te konkretno za Split gdje je bila najveća aktivnost dronova:

“Poštovani,
vezano za Vaš upit o korištenju bespilotnih letjelica i ilegalnih aktivnosti istih, moramo istaknuti kako smo na području nadležnosti HKZP podružnica Split/Brač, a ponajviše u okolici grada Splita, zadovoljni iskazanim poznavanjem pravne procedure od strane profesionalnih korisnika pri traženju odobrenja za korištenje bespilotnih letjelica za potrebe snimanja, kao i samim snimanjem.
Svjesni smo problematike ilegalnog, odnosno neodobrenog ili neprijavljenog snimanja, no HKZP Podružnica Split/Brač u velikoj većini nije imala saznanja o istima – obzirom na prirodu posla, veličinu površine CTR Split, kao i same visine na kojima se vrši snimanje.
Što se tiče postupanja, ukoliko se isti primijete od strane HKZP-a, dužni smo obavijestiti nadležna tijela unutar HKZP-a kao i HACZ, a i sama Agencija djeluje neovisno o našim prijavama kada imaju saznanja o takvim aktivnostima – primjerice, video ili foto snimke objavljene na društvenim mrežama ili video kanalima.”

Službena osoba aerodromske policije stručnjak za sigurnost zračnog prometa?

Situacija u Stockholmu se dogodila dok je Avioradar pokušao istražiti incident na ZL Dubrovnik u kojem je 8.srpnja oko 13 sati ove godine, netko poletio dronom u samoj blizini same zračne luke.

Naime, kako smo doznali, kapetan zrakoplova Aer Lingusa koji je u tom trenutku bio na jednoj od zapadnih pozicija stajanke ZLD, prijavio je tornju da ispred sebe, na udaljenosti od stotinjak metara vidi poveći dron u letu.

Kako smo saznali, toranj je odmah taj ozbiljan incident prijavio aerodromskoj policiji.

Pokušali smo u PU Dubrovačko- neretvanskoj saznati što se u biti dogodilo i koji su koraci poduzeti s njihove strane.
Odgovorili su nam da slučaj nije u njihovoj nadležnosti te da se obratimo Hrvatskoj agenciji za zrakoplovstvo sa konkretnim upitom.

Naravno, obavjestili smo ih da nam HACZ ne može dati informaciju o tome kako je policija postupila u tom slučaju te smo ponovili upit i naglasili da u slučaju da nam ne žele pružiti tu informaciju tako i napišu pa da mi to možemo to objaviti.

Nakon incidenta na Heathrow-u – nova oštrija pravila za dronove i u UK

Ubrzo smo dobili telefonski poziv od Andrijane Biskup, glasnogovornice PU DNŽ koja nam nas je pokušala uvjeriti da oni (PU) ništa ne žele skrivati ali da podrobnije informacije nemaju. Zamoljena je da prikupi tražene informacije na što je i pristala ali sa odgodom jer su u “velikoj gužvi” zbog velikog broja važnih gostiju povodom otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Naravno, imali smo razumjevanja, te sačekali čak do 21. srpnja kada smo mailom upozorili da su nam ostali dužni očitovanje. Gđa. Biskup nam je poslala identično očitovanje kao i kad se slučaj dogodio, dakle policija je identificirala počinitelja i obavjestila HACZ.

Zbog čega smo bili ustrajni u pokušaju da saznamo koje je bilo postupanje policije?

Naime Avioradar, iz više pouzdanih izvora saznaje da je službena osoba aerodromske policije uistinu utvrdila identitet počinitelja ali je nakon toga vjerovali ili ne, održala nimalo ugodno “predavanje” dvoje mladih kontrolora koji su došli vidjeti dron kojim je ovaj incident izazvan. Uz to “predavanje” od službene osobe POLICIJE su dobili i kratku lekciju o sigurnosti zračne plovidbe gdje je službenik utvrdio da sigurnost nije ugrožena i da šta se oni imaju raspitivati o dronu!?!

Eto u RH su i policijski službenici stručnjaci za sigurnost zračne plovidbe koji odmah mogu procjeniti jel došlo do ugroze ili ne. Pitanje je da li bi se njihove kolege, koji svakodnevno lete helikopterima sa i na DBV u VFR-u na medicinskim letovima, složile s njihovim procjenama? Teško.

Agencija za civilno zrakoplovstvo ne zna za slučaj?

Mi smo i bez upute gđe Biskup kontaktirali HACZ ali prvotno odgovor nismo dobili, kao što ne dobijamo odgovore na upite od te institucije….nikako…godinama. Ipak je izgleda ta institucija privatna kao što su privatni određeni portali te se ne financira od strane građana, pa su informacije dostupne samo odabranima. Specijalizirani portal koji za cilj ima promociju zrakoplovstva i srodnih djelatnosti, nije jedan od odabranih. Možda neki mediji sa vojnom tematikom jesu.

Ipak smo bili ustrajni pa smo poslali zahtjev za očitovanje zbog čega nas se ignorira od strane glasnogovrnika HACZ i to u Ured direktora agencije. Pretpostavljate da ni od njih nismo dobili odgovor pa samim tim ni očitovanje ali je nekim čudom došao odgovor na upit o dronu od strane glasnogovornika. Eto, glasnogovornik Eduard Šoštarić je našao vremena da nam odgovori sljedeće:

“Aktivnosti sustavima bespilotnih zrakoplova u neposrednoj blizini zračne luke Dubrovnik ne smiju se odvijati, a ako se i odvijaju za njih moraju biti ishođena odobrenja. Na temelju informacija koje ste nam dostavili ne možemo sa sigurnošću reći o kojem se događaju radi. Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo će na temelju zaprimljene prijave u suradnji s ostalim nadležnim tijelima utvrditi činjenično stanje i poduzeti odgovarajuće mjere.”

Pa….. izgleda da je taj dan u to vrijeme na toj zračnoj luci bilo još incidenata sa dronom pa g.Šoštarić ne može sa sigurnošću reći o kojem se događaju radi iako smo u upitu naveli sve podatke o vremenu i lokaciji.
Mi znamo da nije bilo drugih.

Napomenuli smo gosp. Šoštarića da nam nije odgovarao na prethodne upite, ali izgleda da smo opet stavljeni na MUTE. Možda dobijemo odgovore kad od nadležnog ministarstva zatražimo informacije što se događa u toj agenciji.

HKZP nam je na upit o ovom događaju odgovorila da su osim policije i oni prijavili slučaj HAZC. 

Dakle, ako vam je prijatelj u policiji a nadležna je privatna agencija za civilno zrakoplovstvo slobodno svojim dronovima letite pa i oko samih aviona. Nema straha. Kad se nešto dogodi, izmisliti ćemo neku malu afericu da ovce nastave blejati na drugu stranu.

Letačke operacije sustavima bespilotnih zrakoplova i letenje modelima zrakoplova u Republici Hrvatskoj uređeno je Pravilnikom o sustavima bespilotnih zrakoplova.  
Sukladno tom propisu, letačke operacije (radovi iz zraka) sustavima bespilotnih zrakoplova mogu izvoditi fizičke i pravne osobe koje su, u zavisnosti od rizika koji namjeravane operacije predstavljaju za okolinu u kojoj se izvode, Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo izjavile sukladnost propisu ili ishodile odobrenje za izvođenje letačkih operacija. 
U organizaciji Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ), u veljači 2016. održana je radionica za rukovatelje zrakoplovnih modela i operatora sustava bespilotnih zrakoplova. Prezentaciju aktivnosti HKZP u odnosu na korištenje sustava bespilotnih zrakoplova, pogledajte ovdje .

Apeliramo operatere dronova da se upoznaju sa pravilima koja je potrebno poštivati te da se prije operacija, bilo kakvih, jave HKZP i nadležnom tornju. To su fini ljudi koji će vam zasigurno izaći u susret ako je moguće ali oni MORAJU znati za vaš let da bi mogli sigurno upravljati zračnim prometom.
Imajte na umu da postoji i VFR promet koji ne prati uobičajene “rute” te je iznimno nisko. Velika je vjerojatnost da će kolizija vašeg drona i letjelice završiti kobno.

Ako su nam već policija i nadležna agencija kakve jesu, budite vi savjesni.

Foto: DL

Odgovori