A220 dobio licencu za ETOPS 180 minuta

 

ETOPS, čarobna je kratica koja je omogućila zrakoplovima sa „svega“ dva motora prelet preko oceana i ostalih predjela gdje alternativni aerodrom nije baš „pod nosom“ već treba letjeti ponekad i po nekoliko sati kako bi se došlo do prvog pogodnog mjesta za slijetanje.
Predstavimo ukratko ETOPS: to je kratica za Extended Operations, a predatavlja skup pravila koja su predstavljena od strane ICAO (International Civil Aviation Organisation) sredinom 80-tih godina 20. stoljeća kako bi se omogućilo komercijalnim zrakoplovima s dva motora letenje na rutama koje prolaze dijelovima svijeta gdje je najbliži aerodrom udaljen na više od 60 minuta leta. Dakle, prije donošenja tog pravila, zrakoplovi s dva motora mogli su letjeti samo na rutama koje prolaze u blizini nekog aerodroma, odnosno u svakom trenutku su morali biti na ne više od 60 minuta leta od nekog aerodroma kako bi mogli sletjeti u slučaju kvara ili drugih razloga. Sada zamislite što je to značilo za planiranje rute za te zrakoplove, postojala su vrlo velika ograničenja. Zbog toga su na svim dugim rutama korišteni četveromotorni i tromotorni zrakoplovi.

Detaljnije o ETOPS regulativi pročitajte u članku

Airbus je za svoju najnoviju seriju zrakoplova A220 dobio licencu za 180 minutni ETOPS od Canadian civil aviation authority, Transport Canada. To odobrenje omogućuje zračnim prijevoznicima koji u svojoj floti posjeduju zrakoplove iz A220 serije koristiti ih na izravnim rutama preko mora i oceana te u zabačene krajeve svijeta bez puno alternativnih aerodroma.  

„Jedini zrakoplov koji se proizvodi u toj klasi, a da omogućava strmi prilaz i long range, A220 definitivno omogućava velike mogućnosti za zračne prijevoznike“ dodao je Rob Dewar, Head of Engineering and Customer Support, A220 Programme.

ETOPS licenca je dostupna kao opcija za zračne prijevoznike koji imaju ili će imati zrakoplove A220-100 i A220-300, te će, ukoliko uzmu tu opciju, moći letjeti na rutama gdje je najbliži alternativni aerodrom udaljen do 180 minuta leta. To znači da neće svi proizvedeni zrakoplovi imati tu mogućnost već samo oni koji uzmu tu opciju. Naravno, treba uzeti u obzir da će zračni prijevoznici dobro razmisliti treba li im ta opcija ili ne jer ETOPS zahtujeva dodatna ulaganja. Ukoliko će s tim zrakoplovima letjeti primjerice samo u Europi ili po kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, tada im ETOPS nije potreban jer na tim rutama ima dovoljan broj alternativnih aerodroma.

S doletom do 3.200 nautičkih milja, odnosno do 5.920 kilometara, A220 omogućava skoro iste performanse poput većih uskotrupnih zrakoplova.

Zanimljivo je da će sa 180 minutnim ETOPS-om A220 moći povezati London s New Yorkom. Postavlja se pitanje je li taj zrakoplov potencijalni nasljednik zrakoplova Airbus A318 British Airwaysa na letu London City – New York pa će taj zrakoplov omogućiti povezivanje aerodroma London City s puno više odredišta u Sjevernoj Americi ili će omogućiti povezivanje Havaja s Los Angelesom. Mogućnosti su velike, sa zanimanjem ćemo pratiti na koje će sve misije biti poslan dotični zrakoplov.

Foto: © Airbus

 

Pročitajte još:

Demistifikacija dana: odlazak na alternaciju – kako i zašto

airBaltic predstavio specijalno bojanje svojeg A220-300

Delta preuzela svoj prvi A220

Adria kupuje Sukhoi Superjet 100

 

Odgovori